Sreda 21.07.2010.
12:00 >> 17:50h
A. Pandurević - Vesti

Komšić podržava nezavisno Kosovo

Šokirao Srbe u BiH: Željko Komšić
 



Komentarišući poruku predsednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića, da su dve države, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, jednoglasne u stavu da BiH treba ostati jedinstvena država u kojoj se tri naroda moraju dogovoriti o ustavnim

Komšićeva izjava - diplomatski skandal

 

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić -Babić ocenila je da Komšićeva izjava predstavlja novi diplomatski skandal.


"Ovakvim izjavama političari iz Sarajeva pokazuju da apsolutno ne poštuju BiH u koju se zaklinju. Ova izjava ne šteti Srbiji, ali nanosi ogromnu štetu BiH i njenim građanima", izjavila je Trišić-Babić "Glasu Srpske".


"Ovim ispadom pokazali smo da ne razumemo šta je država i da ne poštujemo ni svoju državu, dok je Beograd, proteklih godina, pokazao i dokazao da je pravi glavni grad i da vodi pravu diplomatiju, održavajući dobrosusedske odnose u regionu radi što bržeg priključenja EU", kazala je ona.

načelima na osnovu kojih će sagraditi funkcionalnu državu u kojoj će biti osigurana jednaka prava za svakog pojedinca, Željko Komšić je poručio:


- Hvala im na lepim željama. I ja podržavam celovitost i suverenitet Hrvatske i Srbije bez Kosova.


Ovakva izjava, ocenio je srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, protivna je Ustavu BiH i opštim pravcima spoljne politike BiH jer, prema Ustavu BiH, Predsedništvo BiH donosi odluku o priznanju neke države.


- Komšić zna da Predsedništvo BiH ne samo da nije priznalo, nego i neće priznati Kosovo kao posebnu zemlju. Tražiti da jedna zemlja prizna teritorijalni integritet tvoje zemlje, a njoj istovremeno to osporavati potpuno je nemoguće, neprimereno, a rekao bih i nepristojno - kazao je Radmanović.


On je podsetio Komšića i sve u BiH i okruženju da BiH nije priznala Kosovo.


- I neće ga nikada priznati jer je za to potreban konsenzus sva tri člana Predsedništva BiH, a moj glas nikada neće biti za to -poručio je Radmanović.


On je primetio i da je hrvatski predsednik nastavio praksu svog prethodnika Stjepana Mesića da ne spominje entitete u BiH, iako su oni ustavna kategorija, nego se samo poziva na tri naroda.


On je ocenio i da je "sasvim normalno da predsednici Srbije i Hrvatske govore o BiH najmanje iz dva razloga: jedan je da su predsednici država koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a drugi je da su u BiH konstitutivni narodi Srbi i Hrvati koji nesporno imaju veze sa Zagrebom i Beogradom".

Nebojša Radmanović
 


Lider SDS-a Mladen Bosić takođe je optužio Komšića da ruši instituciju Predsedništva BiH i krši Ustav BiH koji jasno određuje da se odluke o spoljnoj politici donose konsenzusom, ali je kritike uputio i na račun predsednika Srbije.
 

Metak HVO-a jedino hrvatsko u Komšiću

 

 

Poslanik SRS RS u NS RS Novo Grujić zapitao se kako će se Komšić ponašati tokom susreta sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem koji bi za par dana trebalo da stigne u BiH.


- Ne bi me iznenadilo da se ponaša kao da se ništa nije desilo, ali ni da napadne Cvetkovića. O njemu nema vajde trošiti reči. Kakav je čovek govori i to što mu Hrvati iz BiH otvoreno kažu da je metak, koji je zaradio od HVO-a dok se borio na strani Bošnjaka, jedino hrvatsko što ima u sebi - konstatovao je Grujić.

- Čitava situacija ne miriše na dobro iako se odvija pod nazivom vraćanja poverenja u regionu i sve upućuje na to da srpska rukovodstva rade na štetu interesa srpskog naroda. Jer, dok Boris Tadić na zahtev spolja pomaže Turskoj da bude glavni igrač na Balkanu, potpirujući na taj način sarajevski unitarizam, Milorad Dodik stupa u pakt sa HDZ-om koji ne skriva svoje aspiracije za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalno prekrajanje BiH - ocenio je Bosić.


Jedinstven slučaj u diplomatskoj praksi jeste i to, prema njegovom mišljenju, da, dok predsednik Srbije Boris Tadić na svakom koraku ističe da podržava integritet BiH, dva člana Predsedništva BiH otvoreno i svakom prilikom naglašavaju da ne podržavaju integritet Srbije, zalažući se za samostalnost Kosova.


Predsednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić smatra da je Komšić ponovo potvrdio da nije dorastao funkciji na koju je izabran.


- Komšić se ponaša kao cirkuski pajac, a ne kao državnik. Njegove izjave bespotrebno zaoštravaju odnose u regionu. Trebalo bi da se zapita šta bi bilo kada bi neki srpski zvaničnik iz Beograda poručio da priznaje BiH, ali bez RS. Gde bi nas to odvelo? Možda u podelu BiH - zapitao je Đerić.

Tadić traži objašnjenje

2024 © - Vesti online