Subota 10.03.2018.
21:05
Vestionline, Tanjug

Više ništa ne može da stane između Si Đinpinga i doživotne vlasti

EPA/Wu Hong
Početkom marta započeo svoj drugi mandat: Si Đinping

U opširnom tekstu agencija iznosi najvažnije događaje iz Sijevog života hronološki prateći njegov uspon.

Rođen je 1953. godine kao drugo dete Si Džongsuna, saradnika u Komunističkoj partiji osnivača Narodne Republike Mao Cedunga. Sijev otac bio je i zamenik premijera da bi tokom Maovih političkih kampanja bio proteran.

Politička oživljavanja Si Džongsuna posle Maove smrti 1976. utabalo je put za dolazak njegovog sina na liderske pozicije u provinciji.

Tako Si 1975. stiže na prestižni Cinhua univerzitet pošto je prethodno stekao iskustvo radeći sa poljoprivrednicima.

Četiri godine kasnije Si postaje sekretar generalnog sekretara Centralne vojne komisije, uticajnog tela koje kontroliše oružane snage.

Od većine kineskih lidera Si se izdvaja po tome što je nosio uniformu i što je u vojsci stvorio značajnu bazu moći.

Si je 1982. postao zamenik partijskog sekretara ruralne provincije Baoding što je bilo prva u nizu značajnih provincijskih pozicija koje su  kulminirale njegovim imenovanjem 2007. godine za najuticajnijeg zvanicnika u Šangaju.

Oženio se 1987. godine pevačicom narodne muzike Peng Ljuan koja je u to vreme bila poznatija od njega, a AP ocenjuje da je upravo taj brak pomogao Siju da se uzdigne među više hiljada kadrova srednjeg nivoa.

Ona će biti njegova velika prednost kad postane predsednik dodajući glamur koji mu je pomogao da privuče pozitivni publicitet tokom putovanja u inostranstvo.

Devedesetih godina Si je bio na više partijskih, vladinih i vojnih pozicija da bi 2007. godine ušao u Stalni komitet Politbiroa gde je identifikovan kao izabrani naslednik partijskog lidera Hu Džintaa.

Pet godina kasnije postao je generalni sekretar Komunističke partije, da bi 2013. bio prvi put izabran za predsednika Kine. Drugi mandat započeo je ovog meseca.

2021 © - Vesti online