Subota 10.03.2018.
19:31
Jutranji list

Poražavajuće: "Hrvatska postaje gasno slepo crevo"

pixabay.com
Hrvatska od 2016. godine uvozi više gasa, nego što ga proizvodi

Dostupnost ogromnih količina cenovno povoljnog gasa, u međudelovanju s sopstvenom značajnom proizvodnjom, učiniće Hrvatsku jednom od energetski najmanje zavisnih zemalja u regiji, a domaćoj industriji omogućiti novi uzlet na pristupu jeftinom energentu.

Ovakve i slične parole bile su osnov delovanja svih hrvatskih vlada na području energetike tokom proteklih petnaestak godina, piše Jutarnji list. 

U tom se razdoblju u Hrvatskoj razmatralo, pa i razvijalo, više velikih projekata usmerenih na dugoročno osiguranje pristupa tom strateški važnom energentu, od raznih varijanti gradnje terminala za uvoz ukapljenog plina (LNG), preko spajanja na velike projekte Južni tok, Nabucco i IAP (Jadransko-jonski plinovod) do podsticanja novoga velikog ciklusa istraživanja ležišta nafte i plina koji je trebalo da dovede do značajnog rasta domaćih rezervi i proizvodnje.

Ipak, posle decenije rezultat takve politike je porazan. Još 2016. godine Hrvatska je - prvi put u svojoj istoriji - uvezla više plina nego što ga je proizvela. 

S druge strane, Hrvatska je isključena iz dva velika projekta koji bi trebalo da omoguće jeftinijo snabdevanje Evrope ruskim plinom - projekt IAP, koji bi trebalo da otvori mogućnost snabdevanja plinom iz Azerbajdžana, zasad postoji samo na papiru, a i večni LNG terminal u Omišlju suočen je s ozbiljnim problemima, kako komercijalnim tako i u otporu lokalne zajednice. 

Godine oklevanja, politike i neprepoznavanja procesa koji se događaju u okruženju dovele su Hrvatsku - nekada jednu od gasno nezavisnijih evropskih država - do mizerne pregovaračke pozicije.

Umesto plinskog čvorišta, Hrvatska bi već za nekoliko godina mogla da postane plinsko slepo crevo Evrope.

2024 © - Vesti online