Subota 10.03.2018.
16:12
rs.n1info.com

"Srbija ne sme da bude zemlja jeftine radne snage"

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

"Školujemo kadar za strane firme"

- Imali smo jednu od najvećih avio industrija sa firmama kao što su Utva, Soko mostar, Ikarus, Zmaj, koje su bile u svetskim okvirima. Utva je danas pet posto one firme iz prošlosti i limitirano proizvodi avione, uglavnom tipa 'Lasta'. Postoje mikrofirme koje postižu neke rezultate danas, ali je za neki širi razvoj potrebna pomoć države - ocenio je Matunović za N1.

Matunović, koji je jedan od osnivača kompanije Composite Techonology Team, kaže da je avio industrija "strašno kompleksna" i da traži podršku države da bi bila šire zastupljena.

- Morate da imate sistemski pristup da biste nešto razvili. Naše firme se uglavnom zasnivaju na ideji jednog čoveka i ličnog entuzijazma...Mi rasejavamo naše vazduhopovne inženjere, faktički školujemo kadar za strane firme - ocenio je Matunović.

Matunović je objasnio da se njegova firma bavi "kompozitnim, ultralakim strukturama", koje imaju malu masu a zasnovane su na novim, laganim materijalima.

- Današnji proizvodi, čak i automobili, moraju da budu lagani da bi bili efikasni. Radimo uglavnom za potrebe stranih firmi, jer Srbija nema takvu, zahtevnu industriju - rekao je.

Kad bi sredstva bila pravilnije raspoređena...

Problem je, kako kaže, što u Srbiji investicije nisu usmerene na razvojne tehnologije i poslove budućnosti, već na "reklamiranje zemlje kao jeftine radne snage".

- Takođe, dajete subvencije stranim firmama koje povlače kod sebe naše stručnjake i tako uništavate mala domaća preduzeća na račun razvoja stranih kompanija - kaže Matunović.

Prema njegovim rečima, kada bi ta sredstva bila pravilnije raspoređena, doprinela bi tome da možemo da "hvatamo korak sa svetom", da kombinujemo nivoe znanja i da razvijamo proizvode visokih tehnologija.

- Do tada, mi po Gausovoj raspodeli, spadamo u one koji nisu normalni, jer se ne nalazimo u centru te raspodele, a u Srbiji, mogu reći, to se graniči s ludošću, jer se često pitamo zbog čega sve ovo radimo - kaže Matunović.

2024 © - Vesti online