Petak 09.03.2018.
23:31
Vestionline, b92.net

Da li je moguće hakovati avion tokom leta?

pixabay.com
Ne brinita, za sada je sve pod kontrolom

Međutim, kako tehnologija sve brže napreduje, a broj aviona u vazuhu se stalno povećava, sve više počinje da se javlja pitanje dovoljnog broja kvalitetnih i iskusnih pilota. 

Avio industrija sve više ide ka tome da smanji broj pilota da dva na jednoga, pa čak i da letelicama budućnosti u potpunosti upravlja tehnologija. Zbog toga se postavlja pitanje da li je moguće hakovati avione tokom leta. 

I pored toga što je pilot i dalje neizostavan u kokpitu, kada je letelnje u pitanju mnogo toga u savremenim avionima obavlja tehnologija. 

- Avion bi mogao da leti i bez pilota. Sve više se radi na tome da avionima za prevoz tereta upravlja jedan pilot. Sledeći korak, posle toga, je avion bez pilota za palicama - kaže stručnjak za bezbednost avio saobraćaja Dejvid Gliv za britanski Ekspres.

Cilj toga svakako je smanjenje troškova i "otklanjanje ljudske greške". Ali kada je u pitanju mogućnost hakovanja aviona "od spolja", Gliv tvrdi da je ona vrlo malo verovatna, najviše zbog načina na koji su sistemi u avionu povezani. 

- U ovom trenutku je nemoguće hakovati avione. Ako bi se neko zaista potrudio, možda bi mogao da uđe njihov u telefonski sistem. On, međutim, nije povezan sa uređajima u kokpitu koji su važni za letenje, budući da su to potpuno odvojeni sistemi. To je kao kada biste kod kuće pokušali da "uđete" u televizor hakujući klima uređaj - objašnjava Gliv. 

On ističe da se, čak i sa daljim napretkom tehnologije i razvojem veštačke inteligencije, može očekivati isto, zaključujući da hakovanje aviona nije najveći problem kada je bezbednost letenja u pitanju.

2024 © - Vesti online