Subota 10.03.2018.
05:11
D. Pašić - Vesti

Granit i mermer za srpske junake

D. Pašić
Ugovor je potpisan u Vladičanskom domu u Beču
D. Pašić
Kapela u Mauthauzenu

Kamenorezačka firma Vrhovac iz Republike Srpske uradiće granit i mermer na kapeli, čija je gradnja počela pre dve godine. Predviđeno je da se pripremni radovi izvrše na proleće, a glavni krenu u junu mesecu.

Ugovor je ispred Srpske pravoslavne crkve potpisao Radosav Mitrović, predsednik Crkvene opštine "Sveti Sava" iz Beča. U ime firme koja će voditi radove ugovor je potpisao Dragan Vrhovac.

Svečanom događaju je prisustvovao i protojerej-stavrofor parohije u Lincu Dragan Mićić, koji je jedan od pokretača izgradnje kapele, kojom će se sačuvati uspomena na 8.000 srpskih vojnika i civila koji su u Prvom svetskom ratu sahranjeni na italijanskom groblju u selu Mauthauzen.

Bio je tu i Željko Malešević iz Linca, član Odbora za izgradnju kapele, koji je ličnim angažovanjem dao veliki doprinos ovom projektu.

Pokrovitelj izgradnje spomen-kapele je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je pre dve godine posetio Mauthauzen.

Pohvale parohijanima u Lincu

Parohijani u Lincu su otkupili veliki krst koji će biti postavljen na kapeli. Uz to, svake nedelje se na liturgiji prikupljanju sredstva za nastavak izgradnje. Do sada je skupljeno tačno 23.102 evra saopštio je sveštenik Mićić prošle nedelje na liturgiji i izrazio veliku zahvalnost svima koji su odvojili novac za izgradnju spomen-kapele.

2024 © - Vesti online