Subota 10.03.2018.
00:22
J. L. Petković - Vesti

Srpske opštine žrtve trgovine?

EPA/Petrit Prenaj
Zakulisne igre: Zgrada kosovske vlade

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je takva odluka u stvari odluka Prištine da napusti briselski dijalog. Naime, vlada u Prištini je odbacila u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić je upozorio da je zbog ovoga ceo pregovarački proces Beograda i Prištine može da se vrati na nulu.

Ističe vreme za granicu

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj kaže da bi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom trebalo ratifikovati što pre kako bi Kosovo moglo da nadoknadi izgubljeno vreme kad je reč o evropskim integracijama. Kosovski parlament ima 120 poslanika, a ratifikaciju je potrebno 80 glasova. Pojedini mediji u Prištini objavili su da će poslanici Srpske liste glasati za demarkaciju, ali je to demantovano.

- Ako suštinski deo sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovor koje smo postigli u Briselu - izjavio je Dačić z Sputnjik.

On je pozvao "Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom jer preti najveća opasnost do sada da pregovarački proces definitivno bude prekinut. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost".

Molba Rumuniji za pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je predsednika Rumunije Klausa Vernera Johanisa da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi s pitanjem Kosova i Metohije. Johanis je odgovorio da je to složena tema i da je najbolje rešenje koje je prihvatljivo za sve strane.

O ZSO se raspravljalo na nedavno održanom sastanku u Briselu, a toj temi bi trebalo ponovo da se razgovara u narednoj rundi dijaloga krajem marta.

- Teze za zakon koji želi da donese vlada Kosova predstavljene su u Briselu i oko njih nije postignuta saglasnost, pa je po meni to i dalje otvoren proces i to u Brselu. Pretpostavljam da će to biti tema o kojoj će se razgovarati pri susretu dva predsednika i da će to biti tema narednog sastanka u Briselu. Što se tiče trenutnog stanja, Zajednica srpskih opština se koristi kao jedan od argumenata u međusobnom pregovaranju i trgovini glasova Srpske liste o demarkaciji. Izjava Ivice Dačića je u funkciji povećanja te cene, ali nije do kraja tačna, odnosno da Priština izlazi iz dijaloga u Briselu - kaže za "Vesti" Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Zajednica srpskih opština je naziv samoupravne zajednice opština i regiona na Kosovo, čije je formiranje predviđeno sporazumom Beograda i Prištine u Briselu.

Selaković: Bez Beograda ne možete ništa
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je prisustvovao okruglom stolu Srpskog nacionalnog foruma održanom u Lapljem Selu, poručio je da Srbi na Kosovu mogu nešto da urade sa Beogradom, ali bez Beograda ne mogu ništa.
- Mogli smo da čujemo različite istupe. Važno je da se razgovara i važno je da se čujemo. Nije mi drago što sam mogao da čujem uvrede na račun čoveka čiji sam deo tima i jedan od prvih saradnika. Govorim o predsedniku Republike Srbije i samo da vas podsetim čoveku koji je osvojio preko dva miliona glasova građana Srbije i dobio puni legitimitet da ovu zemlju vodi i dobio podršku za politiku koju je vodio do tada. Bilo je uvreda, zapisao sam to i shvatiću to kao jednu vrstu možda dosadašnje ozlojeđenosti zato što ovakvih sastanaka nije bilo češće. Moje lično mišljenje je da treba da ih bude i da treba da se razgovara i na temu bezbednosti i na temu prosvete, ekonomije, zdravstva, socijalne zaštite i svega što ste naveli - saopštio je Selaković, a preneo KiM radio.

2024 © - Vesti online