Petak 09.03.2018.
09:13
Vestionline

Rusi trljaju ruke: Ovo je novi veliki biznis

Tanjug
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

To je istakao u razgovoru sa novim predsednikom te zemlje Emersonom Mnangagvom.

Lavrov, koji je na turneji po Africi, prvi je ruski visoki zvaničnik koji je došao u Zimbabve od iznuđene ostavke dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea u novembru prošle godine. 

Lavrov je, na konferenciji za novinare posle razgovora s Mnangagvom u Harareu, rekao njih dvojica razgovarali o tome kako da se razviju trgovinske i ekonomske veze između dve zemlje. 

"Insistirali smo na primeni zajedničkog projekta istraživanja rezervi platine u Darvendaleu (sever)", rekao je on. 

Dve zemlje su 2014. potpisale sporazum vredan tri milijardi dolara za eksploataciju bogatog nalazišta platine kod Hararea. Projekat koji finansira Rusija predviđa proizvodnju 600.000 unci platine godišnje i otvaranje 8.000 radnih mesta. 

Oni su razgovarali i odobrim izgledima za saradnju u dijamantskoj industriji, rekao je Lavrov. 

Zimbabve ima bogate resurse rude - platine, zlata, dijamanata i nikla - ali je već deset godina nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi. Jedan od glavnih prioriteta novog predsednika je podsticanje privrede zemlje. 

Dvojica zvančnika takođe su danas razgovarli o mogućnosti vojne i tehničke saradnje, dodao je Lavrov. 

Lavrov je s Mnangagvom potpisao više sporazuma u oblasti industrije, trgovine i poljoprivrede. 

"Poseta Lavrova je doprinela jačanju nivoa bilateralnih odnosa" rekao je šef diplomatije Zimbabvea Sibusiso Mojo, koji bi želeo da privuče više turista u Zimbabve. 

U okviru afričke turneje Lavrov je pored Zimbabvea, već posetio Angolu, Namibiju i Mozambik a sutra ide u Etiopiju gde treba da razgovara s vlastima te zemlje i vođama Afričke unije.

2024 © - Vesti online