Utorak 20.07.2010.
19:43
Tanjug

Nikolić: Srbija nema perspektivu bez EU

Tomislav Nikolić

Gostujući na televiziji B92, Nikolić je naveo da mu je evropski komesar za proširenje Štefan File potvrdio da ni on, kao ni Evropska komisija, ne uslovljavaju evropske integracije Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosmeta.


Nikolić je dodao da mu je File preneo da EU priprema saopštenje, odmah po objavljivanju savetodavnog mišljenja MSP o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta, u vezi sa time, a koje bi moglo da bude osnova za pregovore između vlade u Beogradu i privremenih institucija u Prištini.


Na pitanje šta Srbija treba da čini nakon 22. jula, Nikolić je rekao da o tome treba da odluči cela Srbija, a da inicijativu pokrenu institucije.


''Predsednici vlade i države treba da organizuju javni sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i da predsednik Srbije Boris Tadić kaže šta hoće, jer cela Srbija ne zna šta želi njen predsednik'', rekao je lider naprednjaka.


Prema njegovim rečima, u Briselu se razgovaralo i o tome da Srbija treba da uđe "u neku vrstu razgovora" sa privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji, ali da ne može da se prejudicira kako će to da izgleda.


''Generalna skupština UN je, čini mi se, u većini na strani Srbije'', rekao je Nikolić i dodao da u svakom pogledu treba da se poštuje Ustav Srbije, situacija na terenu, Rezolucija 1244 i da iz toga proistekne platforma za pregovore.


''Srbija treba da traži nastavak pregovora o statusu Kosova, a treba da vidi sa kakvim beneficijama bi mogla da očuva sve što je očuvala, da podigne i izgradi sve što do sada nije podigla i izgradila i na Kosovu i celoj Srbiji'', kazao je Nikolić.


Nikolić je dodao i da na sastanak nije išao kako bi propagirao svoju stranku, već da kao ''najjača opoziciona stranka, pomogne Srbiji''.

2024 © - Vesti online