Četvrtak 08.03.2018.
09:01
Vestionline, Tanjug

Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ali se ne selim u Peć

A. Čukić
Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati

Podsetimo, mediji su preneli početkom sedmice, da Srpska pravoslavna crkva priprema u maju velike promene koje se tiču izbora poglavara, unutrašnje organizacije, ali i imena. Verski analitičari nemaju dilemu da je dodavanje Pećke patrijaršije u sadašnji naziv - težnja Srpske crkve da se vrati drevnoj vezi s Kosovom.

- Ako se u imenu pojavljuje tako čvrsto Pećka partijaršija, onda bi i patrijarh trebalo da bude u Peći, a to teško da će da se desi - kazao je za O2 televiziju Miroslav Kaveždi, verski analitičar. 

- Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo - rekao je patrijarh Iriner za današnji "Kurir". 

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati. 

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. 

Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima. 

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. 

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljat najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru izmedju dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu. 

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata. 

- Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno - rekao je partijarh Irinej.

2020 © - Vesti online