Sreda 07.03.2018.
20:46
Index.hr

Nemci: Hrvati dragoceni, daleko iznad proseka

pixabay.com
Za Nemačku Hrvati su najisplativiji stranci 

To pokazuju najnoviji statistički podaci nemačke Savezne agencije za rad (BA), njihovog mnogo uspešnijeg ekvivalenta Zavoda za zapošljavanje.

Kod BA-a je registrovano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske, te da je 2014. bilo registrovano oko 80.000 hrvatskih radnika, prenosi Index. 

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Nemačkoj je 5,6 odsto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nemaca (5,6 odsto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosečna stopa nezaposlenosti 14 odsto. 

U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Nemačkoj, njih 59 odsto je zaposleno, što je opet u okviru statističke greške u odnosu na zaposlenost Nemaca, koja iznosi 61 odsto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad proseka zaposlenosti stranih državljana u Nemačkoj, koja iznosi 41 odsto. 

Hrvati koji su se odselili u Nemačku prema ovim podacima predstavljaju veliki dobitak za tamošnju ekonomiju, s obzirom na to da među njima vlada niska nezaposlenost, da su po kriterijumu zaposlenosti daleko iznad proseka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge nemačke države.

2024 © - Vesti online