Sreda 07.03.2018.
18:59
Vestionline, Tanjug

"Jugoslavija, Irak, Avganistan... Nismo bili sposobni sve to da sprečimo"

Tanjug/AP
Posle ujedinjenje Nemačke, Rusija izgubila tlo pod nogama: Vladimir Putin

- Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali - rekao je Putin, prenosi Tass.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i "konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti".

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

- To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmaka - istakao je ruski predsednik.

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

- U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je Rusija u tome pomogla, prilično nesebično - zaključio je Putin.

2024 © - Vesti online