Četvrtak 08.03.2018.
04:30
b92.net, Vestionline

Neobična lepota najčudnijeg grada u Grčkoj

pixabay.com
Ostrvo Leros krije grad Laki

U gradu Laki, stacioniranom na grčkom ostrvu Leros ne živi previše ljudi. Gradić je izgrađen kao glavna baza Italijanske kraljevske mornarnice 1923. godine nakon što je Rodos postao mali za njihova potrebe.

Nekada se zvao Portolago, a osnovan je 1930. godine pod italijanskom zastavom kao novi model grada čiji su stanovnici uglavnom bili pripadnici italijanske vojske.

Grad je dobio ime po Mariju Lagu, vođi italijanske kolonije od 1922. do 1036. godine, a najbolji je primer italijanske arhitekture racionalizma i fašizma koju su predvodili Armando Bernabiti i Rodolfo Petrako.

Navodno je i Musolini jako voleo ovo ostrvo, pa je izgradio sebi vilu pored grada. 

Nakon što se Leros pripojio Grčkoj 1947. godine, Portolago je preimenovan u Laki. Umesto da predstavlja viziju utopijske budućnosti, grad je ostao simbol italijanske okupatorske vlasti, koja je godinama kasnije bila brutalna po Grke na ostrvu.

Šetnja kroz Laki noću izgleda kao šetnja po filmskom setu koji su upravo napustili glumci.

Zaboravljen i polunapušten, tek je nedavno počeo da privlači pažnju zbog svoje bogate istorije, ali i što bi mogao da ponudi.

- Crkva, pozorište, škola, bolnica, kasarna, hotel, a pre sve kružna tržnica predstavljaju primerenu, koherentnu arhitektonsku celinu koja bi mogla da se pojavi na bilo kojoj izložbi arhitekture tridesetih godina - piše Vasilis Kolonas, autor Italijanske arhitekture Dodekaneza (12 grčkih ostrva u jugoistočnom Egeju).

Tridesetih je u ovom gradu živelo oko osam hiljada ljudi, a danas ih ima nešto manje od dve hiljade.

Preko dana je komercijalni centar ostrva, ali čim padne mrak ulice su puste i tihe. Zgrade polako propadaju, a Grci ne popuštaju i ne žele da pruže drugu šansu ovom gradiću.

2024 © - Vesti online