Sreda 07.03.2018.
13:36
Vestionline, Tanjug

Delegacija Seula nosi Kimovu poruku u SAD

EPA/KCNA
Sve delegacije u razgovorima

Na to putovanje ići će šef kancelarije za državnu bezbednost Južne Koreje Čung Ui Jong koji ima bliske kontakte u SAD i šef obaveštajne službe Suh Hon, poznat kao pregovarač najvišeg ranga za Severnu Koreju.

Mun: Sankcije Severnoj

Koreji neće biti ublažene zbog susreta

"Gledajući novosti na Tviteru, verujem da je američki predsednik Donald Tramp pozitivan o rezultatima posete delegacije Južne Koreje Severnoj Koreji. Ipak, ovo je samo početak, verujem da još nismo u situaciji da budemo optimistični", rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae In, prenosi Rojters.

Kako je rekao, cilj Južne Koreje je denuklearizacija Severne Koreje.

Čung je u utorak rekao da on ima poruku od Kim Džong Una koju će preneti američkim zvaničnicima, prenosi Rojters.

Kako navodi britanska agencija, o detaljima puta tek treba da bude potvrde kao i o tome da li će se oni sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Stejt department je razgovarao sa Belom kućom o predloženom predstojećem sastanku krajem ove nedelje. U skladu sa sastankom Južne Koreje i DPRK (Severne Koreje), još uvek nemamo detalje. Sačekaćemo Republiku Koreju (Južnu Koreju) da dođe u Vašington kako bi nas uputila o tim sastancima", izjavila je portparolka američkog Stejt departmnenta Heder Noert novinarima u utorak.

Južna i Severna Koreja dogovorile su se da će prvi samit te dve zemlje, posle više od jedne decenije, biti održan krajem aprila kao i da će između dvojice predsednika uspostaviti takozvanu "vruću telefonsku liniju", saopštila je u utorak kancelarija predsednika Južne Koreje, preneo je AP.

Severna Koreja je stavila do znanja da neće biti potrebe da zadrži svoj nuklearni program ako vojne pretnje protiv zemlje budu rešene, a za to je Južna Koreja dobila kredibilne bezbednosne garancije, rekao je šef južnokorejske deelgacije Čubg Eui Jong.

2024 © - Vesti online