Sreda 07.03.2018.
14:12
Dojče vele

BiH ugrožava "srpsko-hrvatska velikodržavna politika"

Tanjug
Trilateralni susret "bez transparentne suštine": Mostar

Trilateralni sastanak, prvi posle šest godina, završen je, kako se i očekivalo, bez značajnijih zaključaka a članovi Predsedništva BiH, predsednica Hrvatske i predsednik Srbije, prema mišljenju analitičara, samo su potvrdili da o najznačajnijim pitanjima, poput graničnog spora između BiH i Srbije, još nema dogovora, dodaje Dojče vele.

Bio je to još jedan od susreta "bez transparentne suštine", ocenio je za Dojče vele direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović. "Ništa nije potpisano, a pokušava se predstaviti kao istorijski događaj u nekom smislu. U osnovi se skrivaju namere Srbije i Hrvatske da, uoči priznanja kosovske nezavisnosti od strane Srbije, ponovo pokušaju nešto da ušićare na račun BiH", rekao je. 

- Podsećam da je (predsednik RS) Milorad Dodik javno poručio (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću da, kada razgovara o Kosovu, ima u vidu RS. (Ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić, koji se u Mostaru susreo i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, javno zagovara podelu Kosova. Rukovodstvo Srbije, koje baštini politiku iz devedesetih godina, nije odustalo od BiH. Hrvatska, iako članica Evropske unije i NATO, podstiče Srbiju da bude pokretač destabilizacije, a sve u funkciji velikodržavnih politika. Srpski i hrvatski nacionalisti odlično se razumeju - rekao je Bećirović za Dojče vele.

Novinar BH radija 1 Emil Karamatić tvrdi da nikada kao sada u Mostaru, nije bila vidljivija slika loših odnosa hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. 

- Niko ne može da zameri predsedavajućem Predsedništvu BiH Draganu Čoviću što gradi dobre odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su potrebni i nemaju alternativu. Ali građenje tih dobrih odnosa ne može da ima prioritet u odnosu na one koje bi Čović trebalo da izgradi pre svega u Federaciji BiH sa Bakirom Izetbegovićem - rekao je Karamatić za DW. 

Karamatić je rekao da su zabrinjavajuće i poruke koje visoki zvaničnici Srbije i Hrvatske redovno upućuju po dolasku u BiH. 

- Kada je nekome više od dvadeset godina prva rečenična... prilikom posete BiH da su za suverenitet i integritet ove zemlje, verujte da smo daleko i od suvereniteta i integriteta" jer "zašto uporno ponavljati da ste za suverenitet i integritet BiH, ako to nije upitno - rekao je. 

- Politika Dragana Čovića, Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića, nastavak je politike koje smo bili svedoci proteklih decenija, a pokušaj dovodjenja u političku osamu Bakira Izetbegovića može da nanese štetu svim gradjanima BiH. Mislim da Dragan Čović što je moguće pre mora da uspostavi dobre odnose sa Bakirom Izetbegovićem, odnosno sa predstavnikom bošnjačke politike... U protivnom, imaćemo predizbornu sliku koja će biti predmet intervencije međunarodne zajednice ili - ne daj Bože - NATO snaga - rekao je Karamatić. 

Dojče vele prenosi i ocene sarajevskih analitičara da je sastanak u Mostaru bio besmislen, jer su predsednici Srbije i Hrvatske, odnosno članovi Predsedništva BiH "naterani da se sastanu" kako bi, u duhu evropske Strategije za Zapadni Balkan, pokazali dobru volju, odnosno spremnost da dijalogom rešavaju otvorena pitanja. 

Pored graničnih pitanja, tu je i Izborni zakon BiH o kojem je proteklih meseci bilo dosta govora, ne samo u Sarajevu i Mostaru, već i Zagrebu, Briselu, kao i u Ankari.

2024 © - Vesti online