Sreda 07.03.2018.
14:22
Vestionline, Tanjug

Unakrsna provera u Srbiji? Nije rađeno 20 godina, ali...

pixabay.com
Ostvarenje ciljeva nije lako, može da potraje

Ona je na Kopaonik biznis forumu kazala da će se truditi da se taj proces završi do kraja godine. 

Odgovarajući na pitanje kada će Poreska uprava da vrši unakrsnu kontrolu koju omogućava Zakon o poreskom postupku, Marković je navela da ta ustanova u prethodnih 20 godina to nije radila na pravi način, a jedan od razloga je sistematizacija i složenost tog procesa. 

- Imamo želju da se time bavimo u budućnosti. Do kraja godine ćemo doneti akt o sistematizaciji, pa ćemo moći da proširimo i taj deo - rekla je ona. 

Govoreći o radu Poreske uprave, Marković kaže da je u 2017. godini naplaćeno 1347,8 milijardi dinara javnih prihoda što je za 14,6 odsto više u odnosu na 2015. godinu i dodala da je naplata PDV-a dostigla rekordnih 300,1 milijardi dinara prošle godine. 

Marković je navela da je poreska policija u 2017. godini podnela 1.583 krivične projave protiv 2.137 lica za 1.700 krivičnih dela i dodala da je 116 osoba lišeno slobode, te da je otkriveno 129 "peračkih i fantomskih preduzeća". 

Ekonomista MMF Dalari Pietro kazao je na panelu koji se odnosio na unapređenje poreskog sistema da Poreska uprava mora da ima političku podršku kako bi mogla da radi svoj posao kako treba i da bi mogla da bude izvan uticaja različitih interesnih grupa. 

- Tokom poslednjih par godina, Poreska uprava je zaista dobro poslovala. Uvela je inspekcije i praćenje. Važno je nastaviti u tom pravcu - rekao je Pietro i dodao da se nada da će MMF i dalje biti angažovan u saradnji sa Poreskom upravom. 

- Naši stručnjaci žele da vide fer i transparentno poslovanje Poreske uprave. Ostvarenje ciljeva nije lako, može da potraje, a uprava ne može sama da postigne uspeh - rekao je Pietro.

2024 © - Vesti online