Četvrtak 08.03.2018.
03:11
B. Đokić - Vesti

Bespilotne letelice oruđe sadašnjosti i budućnosti (4): Vrabac i pegaz spremni za akciju

youtube.com/Silja Pluton
Bespilotna letelica "Vrabac"

Javnosti je poznat uspeh srpske namenske industrije koja je napravila dve bespilotne letelice, vrapca i pegaza.

Srpska policija poseduje ove "leteće špijune", koji imaju instaliranu kameru za osmatranje iz vazduha i uglavnom ih koristi za snimanje javnih okupljanja, nereda i demonstracija.

Za snimanja noću opremljeni su i specijalnim infracrvenim kamerama. Takođe, pojedini pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) obučeni su za rukovanje ovim bespilotnim letelicama.

Mali crni policijski dron prikazan je prošle godine i u okviru antiterorističke vežbe Javor 2017, koja je izvedena u dvorištu Ambasade Kanade u Beogradu.

Tokom simulacije odbijanja terorističkog napada na Ambasadu, ova letelica je iz vazduha nečujno i gotovo neprimetno snimala dešavanja.

I naša granična policija poseduje dronove kojima prati nelegalan prelazak granice. Uprava carine trenutno nema ove bespilotne letelice, ali, kako prenose mediji, planiraju da ih nabave. 

Bespilotne letelice oruđe sadašnjosti i budućnosti:

1. Dronovi za svadbe i sahrane

2. Baloni bombardovali Veneciju

3. Noćna mora za neprijatelja

Kažu da su svesni da dronovima mogu da nadziru zeleni granični pojas i poboljšaju rezultate u suzbijanju svih vrsta krijumčarenja, kao i da prate kretanje migranata.

Andreja Savić, nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kaže za medije da je dron jedno od moćnijih tehnoloških oružja u okviru koncepta takozvanog hibridnog rata.

Nove tehnologije pomerile su granice u prikupljanju podataka, a spektar mogućnosti korišćenja bespilotnih letelica je širok i veoma efikasan, dodaje on.

- Dronovi su bezbednosnim strukturama mnogo olakšali posao. Njihova prva primena najuočljivija je za vojne potrebe, naročito na ratištima i kriznim žarištima, gde se bespilotne letelice koriste za izviđanja protivničkih snaga. Velika je primena dronova i u borbi protiv

terorizma i likvidaciji terorista, što najviše rade Amerikanci na Bliskom istoku - ističe Savić.
Ovaj stručnjak za bezbednost dodaje za medije da su bespilotne letelice u mnogim slučajevima efikasnije od ljudi.

Dronovi se koriste u kriznim situacijama poput praćenja velikih šumskih požara i nadgledanja poplavljenih područja. Takođe, bespilotne letelice svoju primenu našle su i u praćenju kretanja životinja, kao i u nadgledanju trasa cevovoda s naftom i gasom.

- Dron može da ode tamo gde čovek ne može. Ova letelica je dragocena prilikom hemijskih katastrofa, havarija ili eksplozija u fabrikama municije i oružja. Uz pomoć dronova, službe mogu da prate dešavanja i po teškom terenu, sa male visine koja nije bezbedna za helikoptere - objašnjava Savić.

Praćenje narko-dilera

Svetske policije odavno su prepoznale mogućnosti koje dronovi pružaju. Bespilotne letelice najnovije su tehničko sredstvo koje, na primer, koristi italijanska policija u borbi protiv kriminalaca.

Kvadkopter - dron sa četiri elise, opremljen kamerom, koristi se u Torinu za praćenje kradljivaca automobila i narko-dilera.

Nazvan je flajkem, a razvila ga je italijansko-švajcarska kompanija. Ovaj dron može da leti u visinu do 150 metara s maksimalnom brzinom od 50 kilometara na sat.

Italijanska policija već dugo eksperimentiše ovom letelicom i koristi je ne samo u istragama i hapšenjima već i u potrazi za nestalim osobama.

Snimci koje flajkem pravi visoke su rezolucije, a kompanija je razvila i specijalne naočare s mikromonitorom.

Kada policajac nosi ove naočare ima osećaj da posmatra veliki monitor od 42 inča. Italijanska policija sada namerava da upotrebi ovaj dron i na fudbalskim stadionima, umesto desetina fiksiranih kamera.

Ne žale pare za uspomene

Postoje firme koje nude snimanje različitih događaja dronom. Na svojim sajtovima nude snimanje svadbi i različitih proslava, šta god naručilac želi. Tako se snimci mogu preuzeti čim se letelica prizemlji, a moguć je i direktan prenos događaja iz vazduha. Iako bi mnogi pomislili da je ovo zadovoljstvo vrlo skupo, to ipak nije slučaj. Tako su tarife za snimanje iz vazduha od 70 do 100 evra. Cena uglavnom zavisi od količine vremena za snimanje. Tako pojedine firme za sat snimanja na primer svadbe, košta 250 evra. Takođe cena zavisi i od broja lokacije, pa ako se snima na dve lokacije po pola sata, potrebno je izdvojiti u startu 150 evra, a za svaku dodatnu lokaciju po još 50 evra. Ova vrsta industrije je još u početku, a sve više je svatova koji bi želeli da ovaj dan obeleže snimcima iz vazduha, te ne žale novac.





 

2024 © - Vesti online