Utorak 06.03.2018.
18:10
J. Arsenović - Vesti

Nije Tviter glasačka kutija

Tanjug
 

Na drugoj strani, izostalo je sagledavanje sopstvenih grešaka koji su doveli do toga da je Đilasova lista koju su podržali i Saša Janković i Vuk Jeremić, osvojila manje glasova nego što su ova dvojica u Beogradu zbirno osvojili na prošlogodišnjim predsedničkim izborima. Đilas se obratio ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta.

- Ne znam rezultate izbora, ni kako će Beograđani glasati. Ne tražim opravdanje za rezultate koji će doći - rekao je, da bi odmah dodao da su održani "najnepošteniji izbori ikada".

U Demokratskoj stranci vladao je muk, Dragan Šutanovac i Boris Tadić nisu se pojavljivali među novinarima sve do obraćanja, a kada su to učinili o sopstvenoj odgovornosti su govorili načelno.

- DS je danas posrnula, ali na nama je da nastavimo da se borimo za demokratsku i evropsku Srbiju... Imali smo finansijski najskromniju kampanju ali, nažalost, izgleda, da nismo dobro iskomunicirali sa biračima... Sada je kasno za bilo kakvo kajanje - rekao je Šutanovac.

Dodao je da "ne beži od odgovornosti", ali nije rekao da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke, rečenicu koju su mnogi očekivali kao prirodnu reakciju na činjenicu da DS prvi put od svog osnivanja nije prešao cenzus u prestonici. I lider socijalista tražio je alibi za gotovo upola manji broj osvojenih glasova.

Mamine lignje za predsednika

Da li od pobedničkog slavlja, tek predsednik Vučić se raznežio i kada je pričao o tome šta su mu roditelji poslali za rođendan koji je juče obeležio.

- Došao mi je otac jutros na posao, pošto neću videti ni oca ni majku opet na rođendan, mnogo sam mator. I majka zna šta volim, i napravila mi je i poslala u onoj šerpici, a otac je doneo. Da ne bude neka tajna, ona to pravi za Svetog Nikolu, neke punjene lignje - raspilavio se slavljenik pred kamerama TV Pink.

- Sa više od šest odsto osvojenih glasova za Skupštinu Beograda pokazali smo da naša koalicija, koja je izdržala sve testove vremena opstaje i u Beogradu koji, kao što znate, nikada nije bio mesto gde imamo veliku podršku - rekao je Dačić u prisustvu svog koalicionog partnera iz Jagodine Dragana Markovića Palme.

Neki se nisu ni oglasili u nedelju veče nakon saopštavanja prvih preliminarnih rezultata, poput lidera najneobičnije koalicije Boška Obradovića i Saše Radulovića. Preko nižerangiranih stranačkih saboraca oni su poručili da ne priznaju rezultate dok ne budu imali potpuni uvid u sav birački materijal.

- Nemam pravo da se ljutim na Beograđane što su izabrali Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića, Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića. To je njihov izbor. Izabrali su da gradom i dalje vladaju Siniša Mali i Goran Vesić, a da im opozicija budu Đilas i Šapić, iako niko ne može da navede nijednu njihovu izjavu protiv Vučićeve vlasti - izjavio je posle uvređeni Obradović.

Dačić na čekanju

Odgovarajući na pitanje novinara da li će SNS da pozove SPS u gradsku vladu, Vučić se našalio kontrapitanjem: "Je l' to Dačić pitao?".
"To će odlučiti ljudi sa liste, ja nemam ništa protiv", dodao je lider SNS-a.

Iako bi za predsednika novobeogradske opštine Aleksandra Šapića osvojena treća pozicija trebalo da bude uspeh, jer je sa svojom grupom građana nastupao samostalno, ovaj bivši vaterpolista zvučao je razočarano.

- U našem timu nema preterane euforije ne zato što šmo nezadovoljni već zato što smo imali cilj da menjamo stvari, a sa devet odsto osvojenih glasova to nećemo moći - rekao je Šapić.

Možda i najveće iznenađenje jeste lista mladih entuzijasta okupljenih u organizaciju Ne davimo Beograd. Iako nisu prešli cenzus, ostavili su iza sebe DS i radikale i sa optimizmom veruju u svoj dalji rad u korist osvešćivanja Beograđana.

Tetoviranje Belog i ćutanje vojvode

Ognjen Maksimović, koji je zbog beogradskih izbora promenio svoje ime u Ljubiša Preletačević Beli, uprkos porazu, u izbornoj noći je uživo istetovirao procenat osvojenih glasova - 2,4 odsto.

Na drugoj strani, lider radikala Vojislav Šešelj nije se oglasio u izbornoj noći.

2024 © - Vesti online