Utorak 06.03.2018.
11:48 >> 14:43h
P. Bajić - Vesti

Doček za zlatnu Ivanu: Ovacije za šampionku sveta

M. Todorović - Vesti
Ne krije radost zbog velikog uspeha: Ivana Španović

Njeno zadovoljstvo je potpuno jer je konačno osvojila zlato na SP, posle tri bronze i srebra.

- Hvala vam što ste došli da me pozdravite i tako ovu medalju učinili još sjajnijom. Ovo je već deseti put da se obraćam posle osvajanja odličja i uvek hoću nešto novo da kažem. Ali, na kraju, uvek iskreno kažem kako se osećam, podelim emocije, kao i pre takmičenja, kada naglasim očekivanja. Suština je da ne treba da prestanete da verujete u sebe i da razmišljate o tome kako da napredujete. Mog trenera Gorana i mene je ta samokritika dovela do toga da osvojimo zlatnu medalju - rekla je Ivana Španović.

Ona je naglasila da je najsjajnije odličje došlo u pravo vreme.

- Da sam ranije osvojila, a da nisam znala kako sam to učinila, kako sam do toga došla, možda bi moja karijera otišla u drugom smeru. Ovako, znam svaki korak i zato imam i dosta samopouzdanja kada pričam o svojim snovima. Tačnije, o našim snovima jer moj tim je jedna celina. Nadam se da će naša najmlađa medalja da inspiriše druge, da će biti dovoljan dokaz da se snovi ostvaruju, uz činjenicu da mora puno da se radi i da se veruje.

M. Todorović - Vesti
Mališani dočekali prvakinju sveta

U njenom timu su očekivali da će za zlato u Birmingemu biti potreban skok preko sedam metara, a znalo se da će glavna konkurentkinja biti Amerikanka Britni Ris, koja je u ovoj deceniji nizala zlata sa SP.

- Na kraju, ispostavilo se da je dovoljno 6,96 metara, što je najbolji rezultat u svetu ove godine. Uslovi su presudili da ne budu bolji skokovi. U dvorani je bilo hladno, staza je bila dosta tvrda, a takmičenje se odužilo jer je prekidano zbog proglašenja pobednika i drugih trka. Slušala sam stalno ritam sa zaleta iz Beogradske arene prošle godine, kada sam bila najbolja na EP. Imala sam veliku želju da to ponovim. Razmišljala sam kako da napadnem Britni Ris, kako da budem bolja od nje. Osvrnula sam se na ranija takmičenja i Dijamantsku ligu, gde sam je pobeđivala. Ona je u težoj situaciji od mene jer uvek nešto brani, a ja sam malo mlađa i gladnija uspeha. Nije meni konkurencija nikada bila problem, već da na svakom takmičenju znam koliko vredim u tom trenutku i da takav rezultat ostvarim.

Vesti
Verni fanovi: Ivana sa mališanima

Poruka za decu: Nikada ne odustajte

Po završetku konferencije za medije, deca sa tribina su se spustila pored peska za skok udalj kako bi dobili autogram i fotografisali se sa Ivanom, a za njih je poruku imao njen trener Goran Obradović.

- Vredno trenirajte, slušajte svoje trenere i nemojte nikada da odustajete. Ivana je pokazala kako treba da se bori za svoju zemlju, šta je hrabrost i snaga, kako treba svi da se zalažemo i radimo u svom poslu. Nama je ove godine prioritet bilo upravo ovo SP, u avgustu nas očekuje EP, koje je već osvajala, a sledeće godine svetsko takmičenje na otvorenom. Ispunila mi se rođendanska želja, ali nema stajanja, idemo dalje. Najvažnije su Olimpijske igre u Tokiju 2020. i napad na zlato - poručio je Obradović.

Ivana je naglasila kako veruje da ovo nije njen vrhunac, već tek početak nečeg još boljeg.

- Sada, kako prolaze godine, nemam više moranje da moram da osvojim medalju na svakom takmičenju. Dugo sam na svetskoj sceni i sada preovlađuje želja da budem najbolja kada je najvažnije, najbolja na svetu i sve sam bliža tome. Nadam se da ovim zlatom otvaramo novi niz, neka to bude niz zlatnih medalja - zaključila je Ivana Španović.

M. Todorović - Vesti
 

Povreda sprečila još bolji skok

Trener Obradović je pojasnio kakve probleme je Ivana imala pred SP u Birmingemu.

- Tajili smo povredu jer nismo želeli da pravimo alibi za neuspeh, a to bi za nas bilo sve osim zlata. Ivana nije skakala sa 100 posto mogućnosti. Nažalost, osetila je jaku bol u skočnom zglobu u četvrtoj seriji i zato smo preskočili narednu, kako bi se oporavila, a i kako bi Britni Ris imala manje vremena za sledeći skok, što ju je malo zbunilo. Srećom, Ivana nije morala da skače ni u šestoj seriji i da eventualno pogorša problem. Ništa alarmantno, to je blaža povreda koja može brzo da se sanira - rekao je Obradović.

Himna "Bože pravde" bitnija od premija

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović se zahvalio Ivani i Goranu na radosti koju su priredili, ne samo ljubiteljima atletike u Srbiji.

- Teško je bilo gledati sa tribina tih šest serija, ali i lepo kada se završilo. Poznato je da je Ivana skakala pre SP na dvoranskim takmičenjima koja su gotovo u rangu Dijamantske lige. U završnici, oni su svesno odustali od vodeće pozicije, od premije i rekli su mi da su to učinili kako bi bili spremni za Birmingem, za zlato i da čuju na SP "Bože pravde", da im je to bilo bitnije od bilo kakve nagrade. Kompanija "Com Trade" je rešila da Ivanu nagradi sa 20.000, a Gorana sa 10.000 evra - naglasio je Jevrosimović, koji je i na čelu te kompanije.

Za razliku od tradicionalnog mesta uspeha srpskih sportista - balkona Skupštine Beograda, Atletski savez Srbije je zbog hladnog vremena odlučio da doček priredi u zatvorenom.

Španović je upravo iz iste dvorane krenula u pohod na zlato kada je pobedila na "Serbia openu" i napravila pravu uvertiru pred Svetsko prvenstvo u Birminhemu, gde je postala prvak sveta.

Španović je u nedelju, najboljim skokom od 6,96 - rekordnim ove godine u svetu, osvojila svetsko zlato i ispisala najveći uspeh srpske atletike u istoriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Ivanu Španović i osvajače medalja na Evropskom prvenstvu u streljaštvu.

Posle prijema, Španovićeva je priznala novinarima da bi bila veoma nezadovoljna da u Birmingemu nije osvojila zlatnu medalju.

- Konačno zlato, baš kao što ste i vi u medijima prokomentarisali. Stvarno tako mislim, posle toliko uspešnih i manje uspešnih takmičenja na Svetskim prvenstvima konačno sam uspela. Ovo je bilo takmičenje gde bih se posle devet osvojenih medalja osećala vrlo nezadovoljno da nisam uspela. To ne kažem zato što želim, nego smo se spremali i mislim da sam sazrela za zlato - rekla je Španovićeva.

2024 © - Vesti online