Utorak 06.03.2018.
08:28
S. Đurić - Vesti

Stoja uzdrmala Fest

D. Milenković
Na okupu: Laureati 46. Festa

Ovo je njena prva uloga van porno industrije, a žiri je procenio da je Stoja na savršeno kontrolisani način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani, ženu- androida.

Priznanje za najboljeg glumca otišlo je u ruke njenog partnera iz filma Sebastijana Kavace, dok je sam film "Ederlezi rajzing" poneo titulu najboljeg u nacionalnoj takmičarskoj selekciji Srpski film. Da uspeh ovog ostvarenja nije slučajan dokazuje i činjenica da je priznanje za najboljeg reditelja u ovoj selekciji dobio režiser Bodroža.

D. Milenković
Najbolja glumica: Džesika Stojadinović Stoja

Najbolji film Glavnog takmičarskog programa 46. Festa je danska drama "Šarmer" iranskog reditelja Milada Alamija, kojoj je, po oceni međunarodnog žirija pripala nagrada Beogradski pobednik. Alami je zajedno sa Ingerborg Topsoe, s kojom potpisuje svoje debitantsko ostvarenje, nagrađen i za najbolji scenario.

- Mnogo nam znači ova nagrada, jer je "Šarmer" naš prvi film, i ona će nam biti važan podstrek da nastavimo dalje - izjavio je Alami. Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dodeljen je ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu koji je istakao da je vrlo počastvovan zbog nagrade.

- Pre svega hvala publici, mi filmove pravimo za vas, i ako neko kaže da snima filmove iz drugih razloga to nije istina - rekao je Šahnazarov i dodao da ga za Fest i Beograd veže puno toga.

D. MIlenković
Beogradski pobednik: Neda Arnerić i Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu

Neda još trči

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručen je Nedi Arnerić. Primajući nagradu ona je istakla da nije sigurna da je pravo vreme da dobije ovo priznanje.

- Ne osećam se baš pobednikom jer se meni čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku, nadam se, još nisam istrčala. Hvala onima koji misle da je jesam već istrčala i otrčala. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih momenata, ali bez vas, draga publiko, pre svega vas Beograđana koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim. Hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže - rekla je Neda.

Ona je dodala da kao glumica traje više od 50 godina, a da ima samo malo više godina života, jer je prvi film snimila još kao dete.

Spoj drame i komedije

Svetsku premijeru na ovogodišnjem Festu imao je "Komik sans" hrvatskog reditelja Nevija Marasovića koji je dobio nagradu kritičara "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona.
- Ovo mi je prvi komični film i zanimalo me je kojim scenama će se publika smejati. "Komik sans" je zapravo spoj drame i komedije, što je najteže napraviti - kazao je Marasović.

Nagrada kritike Dinko Tucaković FIPRESCI Srbija za najbolji film dodeljena je našem filmu "Izgrednici" reditelja Dejana Zečevića. 

2022 © - Vesti online