Ponedeljak 05.03.2018.
20:12
B. Božin - Vesti

Učenje srpskog je filmska priča

B. Božin
Svaki dan nova reč: Učenici na času u Berlinu

Film koji je snimljen u Berlinu prikazan je i u Beogradu na skupu "Srpski jezik danas" koji je organizovala zadužbina "Dositej Obradović" .

- Ukazujući na veliku važnost učenja srpskog jezika u dijaspori, snimili smo film u kojem se, osim predstavljanja škole, prikazuje rad na očuvanju srpskog jezika kroz nastavne i vannastavne aktivnosti. U njemu su učenici govorili i o Dositeju Obradoviću, jednom od najznačajnijih srpskih prosvetitelja - kaže za "Vesti" nastavnica Milana Rakić, koja je prisustvovala projekciji u Beogradu.

Film takođe ukazuje na činjenicu da veliki broj dece odrasta u inostranstvu sa minimalnim znanjem srpskog jezika i da se sa njima počinje od učenja najosnovnijih pojmova.

B. Božin
Nastavnice Milana i Mirjana sa konzulom Kostom Simonovićem

- Dok ne sretnete decu našeg porekla, koja znaju tek poneku srpsku reč, ni sami ne možete da znate koliko je posao profesora, učitelja u inostranstvu, važan i plemenit i koliko je borba za svaku novu reč maternjeg jezika jaka i teška, ali lepa. Zato je važno da ova deca vezu sa Srbijom čuvaju i kroz pohađanje nastave u dopunskim školama - rekla je Milana Rakić na skupu, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i najugledniji poznavaoci srpskog jezika danas.

2024 © - Vesti online