Ponedeljak 05.03.2018.
19:39
B. Miličić - Vesti

Veče veselja i rodoljublja

B. Miličić
Autobusom iz Austrije: Članovi udruženja "Heroj"

Prema svemu što se događalo tokom osmočasovnog neprekidnog muzičkog programa, publika je uživala i aktivno učestvovala dok su se izvođači smenjivali na sceni.

Publiku su prvo dobro zagrejali momci iz Balkan benda, a onda i pevači Vladanka Đurđević i Mišo Banjac. Kada su na scenu izašli članovi orkestra Dragačevske trube iz Guče, među posetiocima je proključalo od dobrog raspoloženja pa su u velikom horu pevali "Marš na Drinu", "Pukni zoro" i druge rodoljubive pesme.

B. Miličić
Pevali sa izvođačima: Mlađi posetioci pred binom

Poseban blok činila je izvorna krajiška muzika i pesma. Goci i Lazo, a pogotovo Baja Mali Knindža pravi su promoteri krajiške pesme, kojom se čuvaju uspomene na rodni kraj i sa dosta emocija govori o ognjištima i zavičaju. Tada su neki od "direktno pogođenih" pesmom, pevače darivali ne žaleći novac i pokušavajući da na taj način ublaže s jedne strane tugu, a s druge iskažu radost.

Među posetiocima po pesmi, veselju i aktivnom učešću tokom cele večeri izdvajala se grupa iz austrijskog Forarlberga a njihov vođa Miloš Živković nije krio zadovoljstvo.

B. Miličić
Cvijetin božić (desno) sa drugarima

"Generali"

Cvijetin Božić iz Minhena je bio u društvu u kome su Duško, Ignjac i Miloš na glavi imali generalske šapke Vojske Republike Srpske.
- Bilo nam je fenomenalno i osećao sam se lepo kao daleke 1993. godine kada su poslednji put bili zajedno krajiški pevači i svirači. Prošlo je od tada 25 godina i jedva čekam novu priliku za nešto ovakvo - kaže Božić.

- Moj tata je iz Banjaluke, a mama iz okoline Knina. Došlo nas je 32 autobusom, vozili smo se tri sata do Minhena da bi večeras bili ovde. Zadovoljni smo atmosferom, a mi smo kao grupa majicama, zastavama i pesmom digli atmosferu na viši nivo - kaže Miloš Živković koji je osnovao udruženje Heroj.

Luka Stjelja iz Lindaua je vrlo zadovoljan.

- Meni je ovde super, mi volimo i čuvamo svoje, a druge poštujemo. Ko večeras nije bio ovde sigurno će se kajati jer je mnogo toga dobrog propustio - ubeđen je Luka Stjelja.

B. Miličić
Danijel Lazić (levo) sa društvom iz Nirnberga

Iz Nirnberga je u Minhen došla grupa sa Danijelom Lazićem.

- Sa mnom su Aleksandar iz Slovenije, David iz Prijedora, Marko iz Srbije. Uživamo uz krajišku muziku, a volimo naše ljude i koristimo svaku priliku da se družimo na ovakvim manifestacijama.

B. Miličić
Momci iz Augzburga: Peđa, Kristijan i Darko

Iz Augzburga su na Krajiško veče stigli Peđa Lizdek, Darko Vrainić i Kristijan Šarlah.

- Ovde nam je zaista lepo, ima mnogo mladih, veselo je i ovo je prava žurka. U Augzburgu ovako nešto nema, jer sve je nekako propalo, a ovde je mnogo više našeg naroda - kažu ovi momci.

Humanitarni štand

U holu ispred dvorane bio je postavljen štand ogranka za Minhen Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koju vodi Darko Vučenović iz Landshuta. S njim su bili Siniša, Miloš i Neven iz Minhena. Oni su od prodaje majica sa znakom ove organizacije prikupili 1.000 evra, a posetioci su dodatno u kasu ubacili 162,50 evra i 60 franaka. Taj novac će biti prosleđen u Nirnberg gde se nalazi predstavništvo HO Srbi za Srbe, a oni će to poslati u centralu u Beograd gde će biti odlučeno kome će se pomoći tim prilogom iz Minhena.






 

2024 © - Vesti online