Utorak 06.03.2018.
00:57
Vesti

Rusko oružje sudnjeg dana: Putin preti "balalajkom"

Tanjug/AP
Nema odbrane: Rusija tvrdi da je nepobediva

Rusi zasipaju Ministarstvo odbrane predlozima naziva za novo rusko nuklearno oružje, onlajn učešćem u takmičenju koje je objavio predsednik Vladimir Putin u govoru o stanju države u četvrtak.

Pentagon ne haje

Pentagon je u četvrtak odbacio Putinovo hvaljenje razvojem niza novog nuklearnih oružja, rekavši da je američka raketna odbrana spremna da štiti zemlju, ali da nije usmerena u Rusiju. Pentagon je naveo i da je obaveštajcima SAD poznato šta Rusija radi već neko vreme, ali i da je "nacrt jedno, prototip drugo, a serijska proizvodnja oružja nešto treće".

Mnogi od predloga u petak odražavaju crni humor po kojem su Rusi poznati. Neko je predložio da se raketa nazove sankcije, očigledno zbog ekonomskih sankcija Zapada protiv Rusije zbog podrške separatistima u Ukrajini.

Neko drugi je predložio da se raketa nazove otopljenje, sarkastičnmo aludirajući da će pretnja nukleranim projektilom napokon pomoći zagrevanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kraken - izmišljeno džinovsko morsko čudovište iz Severnog ledenog okeana koje je postalo popularno u seriji filmova "Pirati s Kariba", izgleda da odražava prirodu drona na nuklearni pogon koji je namenjen da se neprimetno prišunja obali i razvali je teškom nuklearnom bojevom glavom.

Predlažu i naziv "nevidljive" rakete sa atomskim pogonom po ruskom narodnom muzičkom instrumentu. Ima i prilično psovki, ali i drugih, rukovođenih patriotskim osećanjima, da se oružje nazove po legendarnim ruskim ratnicima ili i po samom Putinu. Lider pokrajine Čečenije Ramzan Kadirov predložio je da se krstareća raketa na nuklearni pogon nazove palmira, po znamenitom istorijskom nalazištu u Siriji, koje je pod zaštitom ruskih borbenih aviona preoteto od grupe Islamske države.

To mesto je pretrpelo veliku štetu u borbama. "Naziv rakete bi trebalo da ovekoveči naše momke koji su poginuli u Siriji", rekao je Kadirov. "Pobeda Rusije u Palmiri označila je prekretnicu u borbi protiv Islamske države."

Ruske diplomate su pokušale da takmičenje za davanje naziva oružja prošire van granica Rusije, a ambasada u Vašingtonu je tvitovala link veb-stranice Ministarstva odbrane. Govoreći u petak na javnom skupu u Kalinjingradu, Putin se ponovo hvalio novim oružjem, rekavši da se podvodni dron koji još nema naziv, kao ni krstareća raketa na nuklearni pogon, i interkontinentalno hipersonično udarno vozilo koje se zove avangard, graniče s naučnom fantastikom.

Šta je poruka?

Dok traje takmičenje za nazive oružja, ruski zvaničnici i poslanici tvrde da Putinov govor nije bio objavljivanje nove trke o naoružanju, već upozorenje Vašingtonu da se prema Rusiji odnosi kao ravnopravnom partneru.
"Rusija nema nameru da uđe u trku u naoružanju", rekao je portparol Putina Dmitrij Peskov u petak, dodajući da je oružje koje je predstavio ruski lider, ima za cilj održavanje "strateškog pariteta, što je od suštinskog značaja za održavanje mira i stabilnosti".

Rekao je da podvodni dron plovi brže od bilo kojeg površinskog broda koji postoji danas: "Ne bih da vam kažem brzinu, ali to je neverovatno", naveo je.

Hipersonično vozilo "leti brzinom 20 puta brže od zvuka i može manevrisati hiljade kilometara nagore i nadole, i desno i levo!", rekao je Putin. "To je kao naučna fantastika!". Naveo je da je razvoj avangarda postao moguć zahvaljujući stvaranju novih materijala: "Mi radimo na tome već dugo", rekao je. "I druge zemlje su pokušale, ali očigledno do sada nisu uspele da ga naprave, a mi smo uspeli zahvaljujući novim materijalima."

Biće puno sjajnih pobeda

Ruski predsednik Vladimir Putin, uveren da će ponovo biti izabran na predsedničkim izborima 18. marta, obećao je "sjajne pobede" Rusiji na predizbornom mitingu u Moskvi, gde se okupilo nekoliko desetina hiljada njegovih pristalica.
- Želimo da naša zemlja sjaji i da bude okrenuta ka budućnosti, našoj deci i unucima. Uradićemo sve što možemo da ih učinimo srećnim - rekao je Putin okupljenima i dodao da se to "radi kako bi u narednim decenijama 21. veka Rusija obeležila sjajne pobede".

 

2024 © - Vesti online