Utorak 06.03.2018.
03:10
B. Đokić - Vesti

Bespilotne letelice oruđe sadašnjosti i budućnosti (2): Baloni bombardovali Veneciju

EPA-EFE/Omer Messinger
Stižu do kraja sveta

I čuveni srpski naučnik Nikola Tesla razmišljao je o dronovima. On je opisao flotu bespilotnih letelica u jednom radu iz 1915. godine. Nacistička Nemačka proizvela je različite dronove tokom Drugog svetskog rata, ali su oni bili, gledano iz današnje perspektive, relativno primitivni.
Nakon obaranja špijunskog U-2 iznad Sovjetskog saveza, američka vojska je u roku od nekoliko dana započela tajni program bespilotne letelice.

U sukobu u Tonkiškom zalivu, između mornarice SAD i Severnog Vijetnama, koji se smatra početkom Vijetnamskog rata, prvi put su učestvovali i dronovi. Korišćeni su i za izviđanje tokom ratova na Bliskom istoku, a masovno i u pomenutom Vijetnamskom ratu, kako bi se izviđali neprijateljski položaji i mesta pada američkih aviona.

Posle toga njihova upotreba postala je uobičajena u svakom većem sukobu širom sveta, u kojem učestvuje bar jedna moderna armija. Njegove prednosti su što su jeftiniji od aviona, ne moraju da se rizikuju životi pilota, te mogu mnogo duže da ostanu u vazduhu od aviona sa posadom, jer su upravo oprema za pilote, displeji, sedišta, spasilačka oprema postali nepotrebni.

Svaka veća armija sveta ili proizvodi ili je kupila i u svojoj opremi ima bespilotne letelice, odnosno dronove. Na njih je šira javnost ipak veću pažnju posvetila tek tokom američkih intervencija u Avganistanu i Iraku, gde su upravo stekli zloglasnost. Naime, CIA je masovno koristila dronove da bi ubijala osumnjičene teroriste širom ratišta sveta, pa je sve počelo da podseća na filmove naučne fantastike.

Upravljanje iz bunkera

Najpoznatiji su američki dronovi Predator i Riper, koji se masovno koriste u kontraterorističkim operacijama i ratnim zonama. Oni ne mogu za sada da izdrže protivavionsku odbranu i borbu u letu. Planovi za budućnost su da dronovi mogu za vojsku da koriste zadatke veće od sakupljanja obaveštenja, izviđanja, nadzora i korišćenja raketa. Namera je da se koriste u pravoj borbi kako bi se spasli životi pilota, već bi njima upravljali operateri iz podzemnih bunkera, sa bilo koje tačke na svetu.

Sutra - Bespilotne letelice oruđe sadašnjosti i budućnosti (3): Noćna mora za neprijatelja




 

2024 © - Vesti online