Ponedeljak 05.03.2018.
10:31
Vestionline

Neverovatno rasipanje glasova: 180.000 glasova u Beogradu bačeno u "vetar"

Tanjug
Rasipanje glasova na sve strane

Bojan Klačar iz Cesida navodi za "Blic" da ne pamti da li je i kada propalo toliko glasova. On, ipak, navodi da se ne čudi tim podatkom. Istog stava je i Srđan Bogosavljević istraživač iz "Ipsos Stratedžik marketinga".

Podsetimo, na beogradskim izborima održanim juče, a na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, SNS je osvojila 45% glasova, Đilas - 18,9% , Šapić - 9,3% SPS - 6,2%, DS - 2,1%, SRS - 2,4% , DJB-Dveri - 3,9% , Beli - 2,4%, Ne davimo Bgd - 3,5%, DSS - 1,1% i još 14 lista ispod 1% glasova. Dakle, samo četiri liste su prešle cenzus i imaće svoje odbornike u Skupštini grada Beograd, čak 20 je ispod cenzusa, od čega njih 14 nije osvojilo ni jedan odsto glasova.

- To se moglo očekivati kada imate toliko autsajdera bez ambicija, kada imate liste bez ličnosti i manjinske stranke koje to nisu. Ozbiljne partije su napravile rezultat, ne računajući DS koji je ostavio najlošiji utisak ovih izbora - ističe Klačar.

On dodaje da je drugi razlog za ovakav izborni ishod u Beogradu rezultat koji je napravio SNS.

- Naprednjaci su uzeli deo glasova drugih učesnika na izborima. Napravili su u apsolutnim brojkama još bolji rezultat nego na predsedničkim izborima. Ukoliko nešto žele da naprave, Dragan Đilas, Aleksandar Šapić, pa i DS, moraće da prave neku ozbiljniju strategiju kako da se suprotstave Aleksandru Vučiću - zaključuje Klačar.

Bogosavljević: Ne mogu da dokučim listu "Šta radite bre"

Srđan Bogosavljević iz "Ipsos Stratedžik marketinga" kaže da su do sada radili na više do 28 izbora, a da ne pamti da se dogodilo da "propadne" blizu 180.000 glasova, koliko su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus.

I on ipak navodi da ishod izbora za njega nije iznenađenje, budući da su istraživanja "Ipsosa" pokazivala da će svega četiri liste preći cenzus.

- Znali smo da su sigurna samo četiri ulaska u gradski parlament, jer smo imali gomilu malih stranaka, a za neke od njih nisam uspeo da objasnim. Nisam mogao da dokučim zašto su te liste formirane, kao što je na primer "Šta radite bre" - kaže Bogosaveljević.

On podseća da je na izbore u Beogradu izašlo čak osam manjinskih stranaka, kao i da je za njih cenzus iznosio oko 0,9 odsto.

- Manjine su morale da skupe 3.300 potpisa, a da bi prešli cenzus morali su da osvoje više od 7.000 glasova. I u tome nisu uspeli. Bilo je četiri do pet stranaka koje su imale neke šanse da osvoje više od pet odsto. Od svega je međutim napravljena pijaca i sve je bilo jako neozbiljno. Pritom, teško je nešto napraviti kada većina građana smatra da se Beograd razvija u pravom smeru i kada su zadovoljni radom vlasti - navodi Bogosavljević.

Na osnovu osvojenih glasova, SNS će pripasti 63 odsto mandata, Đilasu 26, Šapiću 13 i SPS 8 od ukupno 110 koliko ima odbornika u Skupštini grada Beograda.

2024 © - Vesti online