Ponedeljak 05.03.2018.
08:01
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 5. mart

youtube.com/Danas Conference Center
Marko Valok i Milorad Vučelić

Prva utakmica!

5. marta 1870. godine odigrana je prva nezvanična fudbalska utakmica između dve reprezentacije. Rivali u Londonu bile su selekcije Engleske i Škotske, a rezultat je bio nerešen 1:1. Ovaj meč nije ušao u zvanične knjige, jer su za goste igrali samo Škoti nastanjeni u Londonu, pojačani sa nekoliko igrača kako bi kompletirali tim. Ove dve selekcije odigrale su i prvu zvaničnu međunarodnu fudbalsku utakmicu na svetu i to u Glazgovu dve godine kasnije.

Marko Valok

5. marta 1927. rođen je nekadašnji golgeter Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Za crno-bele je ukupno odigrao 403 utakmice, a sa 333 postignuta gola drugi je strelac kluba svih vremena iza Stjepana Bobeka. Jednom je bio i prvi strelac lige. Dugo godina bio je uspešan i kao trener, radio je u Partizanu, podgoričkoj Budućnosti, Vojvodini, banjalučkom Borcu, Teteksu, Galenici, Radu, vodio je i klubove iz Amerike i Turske, a bio je i selektor Burme i Jugoslavije.

Sep Pjontek

5. marta 1940. godine rođen je Sep Pjontek, nekadašnji fudbalski reprezentativac Nemačke, kasnije trener nekoliko bundesligaških klubova. Svetsku slavu stekao je kao selektor Danske, na čijem je kormilu bio 11 godina i za to vreme ovu zemlju prvu put u istoriji odveo na Svetsko prvenstvo 1986. godine. Vodio je i nacionalne selekcije Haitija, Grenlanda i Turske.

2024 © - Vesti online