Nedelja 04.03.2018.
22:12
Vestionline

Hrvatima je važniji Vučić od iseljavanja mladih

Tanjug
Aleksandar Vučić važna tema za građane Hrvatske

Prema istraživanju, prvi put se na trećem mestu negativne liste našao vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj Milorad Pupovac sa 10,6 posto građana koji ga tako vide, 
Takođe, istraživanje govori o daljem padu rejtinga hrvatske predsednice, premijera i Sabora. 

Za većinu građana Hrvatske, najvažnija je tema bila Agrokor, za 13, 6 odsto ispitanika to je bila poseta Aleksandra Vučića, ispred društvene krize i iseljavanja mladih.

Pad podrške predsednici, premijeru i Saboru, međutim nije pomogao najuticajnijoj opozicionoj partiji SDP-u da poboljša uticaj. 

Tako bi, da su parlamentarni izbori zakazani za početak marta, bar prema ovom istraživanju, vladajuća HDZ bila relativni izborni pobednik, ali s manjom podrškom u odnosu na prethodno istraživanje.

Tačnije, bila bi to najslabija izborna podrška vladajućoj stranci od poslednjih parlamentarnih izbora. 

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje uživa najpozitivniji uticaj od svih hrvatskih političara, pa je tako ona izbor za 16,9 posto građana, u odnosu na prethodnih 19,2 posto. 

Na drugom je mestu "niko" sa podrškom 16,1 odsto građana, premijer Andrej Plenković je zadržao treće mesto sa 12,5 posto, a četrvti je  lider Mosta Božo Petrov.

Istovremeno, međutim, Plenković je na vrhu lestvice negativnog doživljavaja hrvatskih političara i tako ga vidi 22,7 posto građana, što i njegov najveći "rezultat" u izboru za najnegativniju političku osobu u zemlji. 

Prvi put se na trećem mestu te negativne liste našao vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj Milorad Pupovac sa 10,6 posto građana koji ga tako vide, što je za njega "povećanje" od gotovo tri odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Smer kojim ide Hrvatska podržava 17,6 posto građana, 3,5 odsto manje nego prošle godine, aa što znači da 72,2 posto ispitanika, smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smeru.

Nivo podrške hrvatskoj vladi pao je sa 34,3 na 32,9 posto, što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Plenkovićevog kabineta. 

Istraživanje je agencija Promocija plus sprovela u proteklom mesecu, zaključno sa 3. martom. 

2024 © - Vesti online