Nedelja 04.03.2018.
16:14
Vestionline, Tanjug

Kritično i u Zaječaru: Samo da noć bude hladna

Tanjug
Zbog topljenja snega problemi širom Srbije

Dodao je da svi u Zaječaru nadaju da će noć biti hladna.

- Pomoglo bi nam ukoliko bi noć bila što hladnija, a ako temperatura bude bila sve vreme iznad nule, bićemo u velikom problemu - kazao je Ničić za Tanjug.

On je dodao da se udarni talas očekuje posle 18 časova, a trenutno je Beli Timok već izašao iz svog korita kod sela Vratarica.

Dramatično stanje u vezi sa mogućim poplavama je još u nekoliko mesta na teritoriji Grada Zaječara, a velika opasnost preti naselju Grljan, koje je najviše ugroženo.

- Kod Grljana je situacija bila najgora i u velikim poplavama 2010. godine. Tu su urađeni odbrambeni nasipi, tako da sa te strane Zaječar nije ugrožen, ali je to naselje pod velikim rizikom od poplave. Sada Beli i Svrljiški Timok nailaze u većoj meri nego 2010. godine - kazao je Ničić.

Prvi čovek Zaječara je napomenuo da je iz Svrljiškog jezera preventivno ispušteno gotovo dva miliona kubnih metara vode pre početka poplava, kao i da se na najkritičnijim tačkama postaju džakovi sa peskom.

- Aktivirali smo svu raspoloživu mehanizaciju, ali problem je ona voda koja se sliva sa brda, pošto se ona sada zadržava u jednom velikom koritu i ti nanosi vode bi mogli napraviti velike probleme kada počnu da se izlivaju - ocenio je Ničić, dodavši da je veliki deo nebranjenog zemljišta na teritoriji Zaječara poplavljen.

Izvorišta pijaće vode u tom gradu nisu ugrožena, ali dodatni strah kod građana Zaječara izazivaju novosti iz okolnih opština, pošto je poplavljen i deo opštine Knjaževac.
 

2024 © - Vesti online