Sreda 21.07.2010.
08:00
Tanjug

Gladijatorska borba ćelija u lečenju raka

Naučnici su uspeli da po prvi put pokažu kako se borba zdravih i kancerogenih ćelija kod sisara može posmatrati u kontekstu smrtonosnih gladijatorskih borbi, prenosi britanski dnevnik Dejli mejl.


Gubitnici su uklonjeni zbog procesa biološkog samoubistva, odnosno "programirane smrti ćelije", zvane apoptoza, pri čemu geni i proteini odlučuju ko će izgubiti.


Mada se za ovakve "ratove ćelija" već znalo kod vinske mušice, naučnici do sada nisu znali da se oni dešavaju i kod sisara, a verovatno i kod ljudi.


Naučnici veruju da će u budućnosti biti moguće uspostaviti ravnotežu kako bi zdrave ćelije pobedile u borbi s rakom.


Dr Jasujuki Fuđita koji je predvodio istraživački tim okupljen oko ovog otkrića, izjavio je da je po prvi put viđeno kako zdrave ćelije okružuju i ubijaju ćelije raka.


"Ako bismo bolje istražili kako se to događa, u budućnosti bismo mogli da pronađemo način za poboljšanje te sposobnosti i razvijemo potpuno nov način prevencije i lečenja raka", naveo je on.


Naučnici su obavili eksperimente na ćelijama psećeg bubrega i identifikovali dva ključna proteina koji su im pomogli da odrede ishod nadmetanja dobrih i loših ćelija.


"Prepoznavanje proteina Mahjong i LGL, koji mogu da odluče da li će zdrave ćelije pobediti ili izgubiti, veoma je važno, pre svega za novi pristup u terapijama lečenja karcinoma kod ljudi", naveli su naučnici.

2024 © - Vesti online