Nedelja 04.03.2018.
10:55
Vestionline

Tramp: Mogle bi i SAD da dobiju doživotnog predsednika

EPA/Laurent Gilleron
Donald Tramp

CNN je objavio audio snimak s jedne humanitarne večere na Floridi, na kojoj je Tramp komentarisao izmenu ustava u Kini po kojoj će njen predsednik Si Đinping moći pnovo da bude izabran za predsednika.

- On je sada doživotno predsednik, doživotno predsednik. I on je odličan. I pogledajte, on je to uspeo da učini. To je odlično - rekao je Tramp.

- Mislim da je to sjajno - rekao je američki predsednik i predložio da bi SAD "mogle možda da pokušaju tako nešto ovih dana", što je izazvalo smeh prisutnih.

On je tokom večere takođe kritikovao svoju demokratsku protivnicu Hilari Klinton, dok je za američku invaziju na Irak rekao da je "najgora odluka koja je ikad doneta".

CNN je tražio reakciju Bele kuće na komentare koje je Tramp izneo, ali za sada nisu dobili odgovor.

Demokratska zastupnica Ro Kana na Tviteru je komentarisala Trampove izjave, zaključivši da se Džordž Vašington verovatno "okreće u grobu".

Američki predsednici su od 1932. godine mogli odslužiti jedan mandat u trajanju od četiri godine, nakon što je Franklin Ruzvelt bio izabran rekordna četiri mandata za redom. 1951. godine uveden je amandman po kojem predsednici mogu služiti maksimalno dva mandata od po četiri godine.

2024 © - Vesti online