Ponedeljak 05.03.2018.
00:11
I. Kozarski - Vesti

Amerika drhti od satane

Tanjug/AP
Upozorenje Americi: Vladimir Putin

Putin je upozorio da Rusija poseduje nova oružja na granici s naučnom fantastikom počev od rakete sarmat koju na zapadu nazivaju satana 2.

Analitičar i bivši predsednik Ruskog jevrejskog kongresa Jevgenij Satanovski kaže da poruka ruskog predsednika Zapadu nije pretnja i jednostavno glasi - živite, a nas se okanite.

Odbrana saveznika

Vašington, NATO i EU mogli su da naslute da se nešto veliko sprema kada je Rusija nedavno objavila odustajanje od doktrine nasleđene od Sovjetskog Saveza da će primeniti nuklearno oružje samo kao odgovor na istovetni napad.

Sada je doktrina Rusije da će trenutno odgovoriti ukupnim nuklearnim potencijalom na primenu atomskog oružja protiv nje ili njenih saveznika, a takođe ako dođe do pretnje opstanku zemlje usled napada konvencionalnim sredstvima.

Uverenost da je krajem hladnog rata zacementiran svetski poredak za ovaj vek, za posledicu su imali militarističku politiku širenja NATO prema ruskim granicama i povlačenje iz sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Takođe i postavljanje raketnog štita i doktrinu Globalnog munjevitog rata u kom bi napadom raketama s konvencionalnim bojevim glavama Rusija ostala bez atomskog potencijala, ali i planove za ponovno širenje taktičkog nuklearnog arsenala (projektila male snage koji mogu da se ispale i iz topa).

Štit kao bušan kišobran

Sada su ti planovi obesmišljeni, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu američki raketni štit nazvao je kišobranom s rupama.

Satanovski kaže da je Putin uštedeo vreme i novac zapadnim obaveštajnim službama, a američki analitičari nazivaju rusku politiku "eskalacijom radi deeskalacije".

Odnosno da Kremlj hoće da privoli američke jastrebove na obnovu sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Još gore po SAD, da ih prinudi na nova pravila ponašanja u svetskoj politici, tim pre što je neizvesno šta će od novih tehnologija postati dostupno ekonomiji daleko većoj od ruske - kineskoj.

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel odmah su razgovarali telefonom i "izrazili zabrinutost povodom novog ruskog nuklearnog arsenala".

Putin je rekao da će i SAD razviti novo oružje, ali da će do tada Rusija stvoriti još savremenije.

- Niste hteli da nas slušate dok ste verovali da smo slabi. Da li nas sada čujete - pitao je Putin Ameriku, Zapad i ceo svet.

Ljudi prva briga

Ruski liberali požurili su da objave da je Putinov govor deo kampanje uoči predsedničkih izbora 18. marta. Međutim, Putin je izvesno već pobednik tih izbora, a na rezultat će više uticati u medijima slabo primećen deo njegovog govora o uvećanju dodataka za majke i decu od 40 odsto.

Bacili smo pare na raketni štit

Pentagon priznaje da je nesposoban da zaustavi ruske rakete koje lete brzinom od šest do 20 maha (brzina zvuka), brže od raketa koje su namenjene za njihovo obaranje.

Načelnik Strateške komande vojske SAD, general Džon Hajten, kaže da je neophodno da razviju sistem radara na orbitalnim satelitima, koji će biti sposobni da primete raketu, ali tek kada se bojeve glave odvoje od nje.

- Mi imamo takvu tehnologiju, ali Pentagon troši resurse na raketni štit. Rusi su zato razvili rakete ogromne brzine sposobne da zaobiđu radarske zone - kaže Hajten.

Ruski analitičari ukazuju da je američki vojni budžet javan i da za narednu godinu nisu dodeljena sredstva u tu svrhu.

Oni procenjuju da je Pentagonu potrebno najmanje pet do 10 godina i ogroman novac da dođe makar do prototipova.

Beskonačan let oko planete

- Sarmat je raketa od 200 tona koja će smeniti sovjetskog vojvodu (satana 1). Leti supersoničnom brzinom, a naoružana je autonomnim blokovima nuklearnih bojevih glava koje razbacuje iznad neprijateljske teritorije. Ispaljuje se iz silosa ili sa neuhvatljivih železničkih kompozicija i ima aktivnu zaštitu od obaranja, te gađa preko južnog i severnog pola. Kada ova raketa izađe iz vojne upotrebe biće korišćena za slanje satelita u kosmos, čime ekonomski opravdava sebe.

- Krilata raketa avangard najveće je iznenađenje za Zapad. Umesto motorom, opremljena je nuklearnim reaktorom. Ovaj vid pogona Sovjeti su postavili na bombarder još krajem pedesetih. U reaktor je upumpavan vodonik iz rezervoara koji se zagrevao i stvarao mlaz, a potrošnja goriva bila je prevelika.

Sada je Rusija konstruisala dovoljno mali reaktor u koji se upumpava vazduh iz atmosfere, pa raketa može da leti brzinom od 20 maha dok traje nuklearno gorivo, praktično beskonačno. Na primer, da priđe SAD sa istočne strane, a onda zaobiđe oba američka kontinenta i napadne zapadnu obalu SAD.

- Podvodni dronovi lansiraju se s podmornica. Bezvučni su i plove brzinom većom od torpeda. Naoružani nuklearnim bojevim glavama mogu da eksplodiraju blizu gusto naseljene obale protivnika ili u sred neprijateljske flote. Takođe je pogon na ustanovu s nuklearnim reaktorom.

- Raketa kinžal leti brzinom od 10 maha. Može da se ispali s broda ili aviona i koristeći kinetičku energiju udara kao đule u neprijateljsko plovilo.

Laserski top

Laserski topovi nisu novost u Rusiji, ali sada se koristi energija iz mini nuklearnog reaktora. Već je predviđeno da budu postavljeni na nove tenkove armata, ali mogu da budu i osnovno oružje na orbitalnim satelitima ili kosmičkim stanicama.

2023 © - Vesti online