Subota 03.03.2018.
16:41
Vestionline, Tanjug

Severna Koreja u pripravnosti: Protivmere, ako SAD...

Tanjug/AP
Kim Džong Un otvoreno preti SAD

- Ako SAD održe zajedničke vojne vežbe dok i dalje zadržavaju sankcije protiv DNR Koreje, DNR Koreja će se suprotstaviti SAD sopstvenim načinom protivdelovanja, a SAD će morati da preuzmu svu odgovornost za posledice koje će uslediti - objavila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Severnokorejska agencija je optužila Vašington za pokušaj "nadvijanja crnih oblaka rata nad Korejskim poluostrvom" i ometanja ublažavanja napetosti između dve Koreje.

SAD će početi zajedničke vežbe s južnokorejskom vojskom početkom aprila, rekao je ranije ove nedelje savetnik predsednika Južne Koreje za bezbednost, prenela je agencija Johnap.

Reč je o poslednjim u nizu vojnih vežbi koje Pjongjang redovno opisuje kao pretnju, navodi Rojters.

SAD su 23. februara saopštile da uvode najnoviji paket sankcija kako bi na Severnu Koreju izvršile pritisak da odustanu od svojih nuklearnih i raketnih programa, a američki predsednik Donald Tramp upozorio je na "fazu dva" koja bi, kako je rekao, mogla biti "veoma nesrećna po svet" ako ti koraci ne budu imali efekta.

Južna Koreja planira da pošalje specijalnog izaslanika u Severnu Koreju kao odgovor na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una, rekao je južnokorejski predsednik Mun Džae In Trampu u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Inače, Zimske olimpijske igre u Pjongčangu prošlog meseca dale su podstrek nedavnom zbližavanju dve Koreje nakon naglog uspona tenzija zbog severnokorejskog raketnog programa.
 

2024 © - Vesti online