Subota 03.03.2018.
13:38
Vestionline, danasolnline

Oni mogu da glasaju i da se testiraju na rak u isto vreme

pixabay.com
Sve o istom trošku

- Odlučili smo da iskoristimo to što će Moskovljani 18. marta poći na birališta i u nekoliko škola imaćemo medicinsku ekipu koja će nuditi mogućnost testiranja - rekao je on.  

Dodao je da će se testiranje obavljati u sklopu akcije ranoga otkrivanja onkoloških oboljenja koja se u Moskvi održava 17. i 18. marta.

Hina navodi da će prvoga dana Moskovljani moći besplatno da daju krv na analizu u nekoliko klinika, a na dan predsedničkih izbora na biračkim mestima u nekoliko škola.

Škole su izabrane jer u njima postoje medicinski kabineti i svi uslovi za uzimanje krvi na analizu, objasnio je Hrupkin.  

Birači će se moći da se testiraju na tri najčešća karcinoma u Rusiji – rak prostate kod muškaraca, te rak dojke i jajnika kod žena.

Hrupkin naglašava da se oni koji pristupe testiranju ne trebaju ničega plašiti i da je reč o analizi predisponiranosti za onkološke bolesti i ranoj dijagnostici.

- Važno je na osnovu rezultata stupiti u kontakt s pacijentima kod kojih u nalazima ustanovimo prevelika odstupanja - rekao je Hrupkin.

2024 © - Vesti online