Subota 03.03.2018.
09:11
Vestionline, Tanjug

Pupovac: Ako Srbi podrže "Za dom spremni", ustaše bi...

Tanjug/Hina
Milorad Pupovac

- Protiv smo rešenja o upotrebi znamenja i simbola Hrvatskih odbrambenih snaga koje je iznela Komisija i sasvim sigurno da bismo bili protiv toga za se to ozakoni. Kada je nešto protivustavno, onda ne može da bude dopušteno - izjavio je Pupovac za beogradske medije upitan da li bi stranka SDSS koju vodi glasala "protiv" kada bi se mišljenje Komisije za suočavanje sa prošlošću pretočilo u zvaničan zakonski predlog i stiglo u hrvatski Sabor. 

- Ono što mogu da kažem u ime svoje stranke i kao poslanik jeste da je za nas protivustavno da postoje izuzeci za korišćenje njihovih znamenja - rekao je Pupovac i dodao da "ne može biti izuzetaka, jer je to narušavanje temelja ustavne države" 

Prema njegovim rečima, mišljenje Komisije je neobavezujuće, premda hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da bi to mogla da bude osnova za donošenje zakona.

Na pitanje da li bi bez glasova poslanika SDSS-a postojala većina u Saboru za usvajanje takvog predloga, Pupovac je naveo da bi "možda postojala, ako bi se priklonili glasovi desnice".

- Ali kako je i HNS protiv ovakvog rešenja, kao drugi partner u vladi, a verujem da bi bio protiv njega i jedan deo zastupnika nacionalnih manjina, teško da bi takva odluka bila doneta - istakao je on.

Kako je naveo, rasprava o tome je tek počela, a došlo je i do podela između članova Komisije.

- Dobar deo članova desnog usmerenja sada piše izdvojena mišljenja u kojima traži da se zabrani petokraka. Prvi je izdvojeno mišljenje dao rektor Hrvatskog katoličkog univerziteta dr Željko Tanjić, a ostali se pridružuju - naveo je.

On je naveo da je "ideja da je to borba protiv svih totalitarizama, da se ne može samo zabranjivati ustaštvo, nego da se mora zabranjivati i komunizam".

Onima koji zameraju upotrebu petokrake sporno je to što "u isti koš nije strpan i komunizam sa ustaštvom", naglasio je Pupovac i dodao da ovog trenutka ne može sa sigurošću da se kaže kako će se rasprava završiti, niti šta će biti sa mišljenjem Komisije.

2024 © - Vesti online