Petak 02.03.2018.
08:01
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 2. mart

A. Čukić
Dejan Bodiroga, legenda srpske košarke

Tihomir Ognjanov

2. marta 1927. godine rođen je nekadašnji jugoslovenski fudbalski reprezentativac, član legendarnog olimpijskog tima koji je na Igrama u Helsinkiju 1952. osvojio srebrno odličje. Popularni Bata Ognjanov je jedno od najboljih desnih krila koje je naš fudbal ikada imao. Bio je učesnik dva Svetska prvenstva, a zanimljivo da je 1950. godine u Brazilu u susretu sa Švajcarskom postigao gol igrajući sa - slomljenom nogom. Legenda je subotičkog Spartaka, odakle je prešao u Crvenu zvezdu i činio sjajan tandem sa Rajkom Mitićem. Za četiri godine u ovom klubu osvojio je po dve titule prvaka i dva trofeja Kupa. Karijeru je završio tamo gde je i počeo, među subotičkim „golubovima", gde je kasnije radio i kao trener. Preminuo je 2006. godine.


Kad je derbi sudio stranac

2. marta. 1958. godine više od 50.000 gledalaca na Stadionu JNA bilo je u transu – dole, na terenu, Zvezda i Partizan 22. put delili su prvenstveni megdan. Pištaljka u večitom derbiju poverena je Austrijancu Kajneru. Prvi su se radovali navijači crveno-belih, pošto je već u 2. minutu Toplak efektno savladao Šoškića. Partizan je brzo uspostavio ravnotežu i izjednačio preko Mesaroša u 34. minutu. U drugom poluvremenu ponovo Toplak (54. minut) dovodi Zvezdu u vođstvo, da bi bod crno-belima doneo Zebec, koji je u 76. minutu postavio konačan rezultat – 2:2.

Dejan Bodiroga

2. marta 1973. godine rođen je Dejan Bodiroga, naš proslavljeni košarkaš, jedan od najtrofejnih u klupskoj i reprezentativnoj košarci svih vremena i po mnogim mišljenjima najbolji evropski igrač koji nije zaigrao u NBA ligi. Sa reprezentacijom Jugoslavije tri puta je bio prvak Evrope, dva puta najbolji na svetu i jednom osvajač srebrne olimpijske medalje, dok je igrajući u Italiji, Grčkoj i Španiji, za neke od najvećih evropskih klubova - milansku Olimpiju, Real Madrid, Panatinaikos i Barselonu - osvojio 26 klupskih i individualnih trofeja. Sa prijateljima iz reprezentacije osnovao je humanitarnu organizaciju „Grupa 7", jedno vreme bio je direktor rimske Lotomatike, pa potrpredsednik Košarkaškog savveza Srbije. Uspešan je i u privatnom biznisu, a u Trebinju odakle je poreklom otvorio je i svoj košarkaški kamp.

2024 © - Vesti online