Petak 02.03.2018.
12:30
Vestionline

Doživotna Aronovim ubicama

Vesti
Foto: Ilustracija

Trudi Lenon (43) i Džema Lajli (26) bile su sustanarke u kući u Oreliji u kojoj su izbole Pajića na smrt i sahranile ga 13. juna 2016. pod sveže nanet sloj cementa u vrtu. Lenonova je bila ta koja je u kuću namamila 18-godišnjak koji je patio od Asperbergovog sindroma. Bio je prijatelj s njenim 14-godišnjim sinom.

Izričući kaznu, sudija Stiven Hol rekao je da su njih dve ubile Pajića iz zadovoljstva.

- Nijedna od vas nije imala razloga niti motiva da bi htela da ubije određenu osobu. Ideja o ubijanju druge osobe bila je nešto što vas je uzbuđivalo. Bila vam je potrebna žrtva i Trudi Lenon je znala nekoga za koga ste pomislile da je pogodan. Znale ste da će vam poverovati i da ćete biti u stanju da ga namamite u kuću. Svesno ste izabrale žrtvu koja je ranjiva.

Sudija Hol je kazao da su obe žene razmenjivale fantazije u vezi sa smrću i ubijanjem. Psihijatrijski izveštaji predstavili su Lajlijevu kao sadistu i narcisoidnu osobu koja je uživala u bolu drugih.

"SOS"

Tokom suđenja, poroti je kazano kako je Lajlijeva bila opsednuta serijskim ubicama i noževima i da je jednom prijatelju rekla da želi da ubije pre nego što napuni 25. Obično je sebe nazivala pseudonimom "SOS", po karakteru serijskog ubice koji je stvorila u knjizi koju je pisala kao tinejdžer 2007.

Na dan posle Pajićevog ubistva, Lajlijeva je poslala Lenonovoj poruku u kojoj kaže: "Videla sam stvari koje nisam ranije i osetila stvari kakve nisam ranije."
Lenonova je odgovorila:
"Na usluzi, SOS."

Sudija je dodao da je ubistvo bilo kukavičko i pokušaj izazivanja zadovoljstva.

- Vaši motivi... vi ste bezobzirno sledile sopstvene želje. Namerno ste izabrale osetljivu osobu. Ne mnogo stariju od dečaka, sa prirodom osobe koja je imala poverenja. Verovatno je da on nikada ne bi posumnjao šta ste nameravale da učinite, sve dok nije bilo sasvim kasno.

Sudija Hol rekao je da je Pajićeva smrt još sveža u sećanju njegove familije i da je gubitak deteta u takvim okolnostima nešto što predstavlja najtežu noćnu moru roditelja.

- Bio je veoma mlad čovek, samo 18 godina, život mu je na mnogo načina tek počinjao. Nema kazne, bez obzira na to koliko bi duga bila, koja bi mogla da odrazi vrednost njegovog života. Ovo je veoma ozbiljan slučaj ubistva.

Ispred suda, Pajićeva maćeha Veronika Dezmond kazala je da se nada da će Lajlijeva i Lenonova "istrunuti za ono što su počinile".

- Tako drag dečak, zaista je bio drag, toliko ljubavi je bilo za Arona. Nadam se da ćete istruliti, nadam se da ćete živeti da zažalite šta ste učinile - rekla je ona.

Tri meseca pre Aronove smrti, Lenonova je počela da živi zajedno sa Lajlijevom, opterećenom serijskim ubicama. Složila se da joj bude "potčinjena" i pomogne da ispuni svoju želju da ubije prvi put.

Snimci nadzornih kamera u danima koji su prethodili Pajićevom ubistvu zabeležili su žene kako u Baningsu kupuju velike količine sone kiseline i burad sa poklocima. U porukama koje su razmenjivale nalaze se detalji o "žrtvi koja vrišti i moli za milost" kakvu je Lajlijeva dugo želela.
Pajić nije ništa sumnjao. Njegova bolest napravila je od njegove prirode nevinu osobu koja veruje okolini. Na dan svoje smrti, od Lenonove je primio telefonski poziv da se nađu u šoping-centru u Rokinghemu. Odatle, trojka je zajedno otišla i vratila se u kuću Džeme Lajli u Oreliji, gde je sada živela i Lenonova sa svojom decom.

Policija veruje da je Pajić ubijen nedugo po dolasku u kuću.

Posle više javnih apela familije da se Pajić nađe, nedelju dana kasnije, njegovo telo otkriveno je sahranjeno ispod sloja cementa u vrtu kuće. Bio je izboden nožem više puta, davljen garotom i oko lica mu je bila plastična folija.

Obe žene poricale su ubistvo Pajića i teretile jedna drugu. U oktobru 2019. izvedene su na petonedeljno suđenje na Vrhovnom sudu Zapadne Australije. Lajlijeva je tvrdila da nije znala da je Pajić ubijen i da mora da je Lenonova bila ta koja ga je ubila i sakrila zločin, dok je ona tri sata spavala u sobi pored. Lenonova je, međutim, priznala da je bila očevidac kada je Lajlijeva izbola Pajića na smrt, tvdeći da je ona sama iz straha pomagala u izvršenju zločina.

Par je proglašen krivim za ubistvo 1. novembra 2017.

2024 © - Vesti online