Četvrtak 01.03.2018.
13:58
Vestionline, Tanjug

Ustaški poklič ponovo podelio Hrvatsku: Zabranjen, osim kad to nije?!

Tanjug/Hina
Hrvatska javnost ponovo podeljena zbog pozdrava "za dom spremni"

Vladina Komisija je, naime, zaključila da je ZDS zabranjen osim kad to nije. Drugim rečima, ZDS se ne sme koristiti osim u posebnim prilikamo kao što je, na primer, komemoracija u ratu poginulih pripadnika HOS.

Koje su tačno posebne prilike i posebna mesta, te ko će i kako to određivati, nije poznato, piše portal Index.hr. Nije poznato, navodi se, ni da li je ovo kraj rasprave o ZDS pozdravu u hrvatskom društvu ili, što je verovatnije, samo početak nove runde u beskrajno ideološkoj borbi. 

Zašto je Tuđman zanemarivao HOS?

Index konstatuje da se Plenković i HDZ uvek kada je to moguće pozivaju na prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, pa je, smatra ovaj medij, zgodno setiti se šta je taj Tuđman ratne 1992. godine govorio o oeležjima koje su koristili HOS-ovci. 

"Ne umanjujući njihovu važnost i doprinos u ratu, Tuđman je tada bez problema kazao da se oni koriste  fašističkim simbolima. Njegovom nasledniku na čelu HDZ-a trebalo je godinu dana i veće mudraca da dođu do zaključka da to istovremeno i jeste i nije fašistički simbol", navodi portal.

Podsećaju takođe da je davne 1992. godine, gostujući kod Romana Bolkovića, upitan zašto zanemaruje doprinos HOS-a u ratu, Tuđman odgovorio:

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svetskog rata. Što bi bilo od Nemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svet ne može da prihvati,  jer današnji svet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak", kazao je tada Tuđman.

Ideološko nedonošče

Bivši ministar kulture i bivši HDZ-ovac, Zlatko Hasanbegović, je za regionalu TV N1 dokument vladine Komisije nazvao "vrstom ideološkog intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga".

Smatra da će to dodatno produbiti jaz u javnom životu Hrvatske. Hasanbegović je uveren da dokument neće biti dostvljen parlamentu te da je reč o dokumentu koji personifikuje delovanje vlade Plenkovića, tačnije, kako je rekao, "nedelovanje i izostanak bilo kakvog stava o bilo čemu".

Upitan da li to znači da spomen ploča HOS treba da bude vraćena u Jasenovac, Hasanbegović kaže da je ploča postavljena zakonito i u skladu sa zakonskom procedurom, a da je njeno izmeštanje u Novsku pravni presan i afera bez ikakvoguporišta.

- Stvara se presedan da je opština Jasenovac jedna vrsta eksteritorijalne enklave u kojoj vrede posebni propisi, a to nema uporišta ni u Ustavu ni u zakonodavstvu - rekao je Hasanbegović.

Sramotna odluka

Predsednik najuticajnije opozicione SDP-a, Davor Bernardić, smatra da je reč o sramotom zaključku Komisije kojim je ustaški pozdrav "za dom spremni" postao dopustiv u izuzetnim situacijama. 

- To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca - rekao je Bernardić, koji je najoštrije osudio dokument kojim, kako je rekao, Plenković i vlada dopuštaju da se na spomen-obeležja HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH. 

Još jednom se dopušta, kaže Bernardić, da ustaštvo, te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo.

- Kao i uvek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju da reše, kada se ne provode reforme i kad nemaju nikakvih planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. I ovaj put do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost. S obzirom da nije znao ili nije mogao, ili još preciznije, nije smeo da reši situaciju sa spomen-pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza skuta Zvonka Kusića - poručio je Bernardić.

2024 © - Vesti online