Četvrtak 01.03.2018.
11:43
Vestionline, Sputnjik

Totalni preokret: Rusi izgubili, Ukrajinci trljaju ruke

Reuters
Gasni spor rešen u korist ukrajinske kompanije

Imajući u vidu zahtev "Naftogasa" za novčanom kompenzacijom u visini od 17 milijardi dolara zbog smanjenog tranzita gasa za evropske potrošače u odnosu na onaj koji je predviđen ugovorom, sudije su prihvatile potraživanje u vrednosti od 4,673 milijarde dolara.

Uzimajući u obzir ranije dosuđenu sumu u korist "Gasproma" za ugovor o isporuci gasa, sudije su to kompenzovale donošenjem odluke u korist "Naftogasa" u visini od 2,56 milijardi dolara, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik. 

Podsetimo, nedavno je šef uprave ukrajinske kompanije Andrej Koboljev istakao da "Naftogas" planira ponovo da kupuje gas od ruskog "Gasproma" već od marta ove godine. 

"Gasprom“ i "Naftogas Ukrajine" se od juna 2014. godine spore pred Stokholmskim arbitražnim sudom. Predmet potraživanja su ugovori o snabdevanju gasom iz Rusije i njegovom tranzitu preko Ukrajine od 2009. godine. 

Prethodno je sud u Stokholmu potvrdio najvažnije tačke Gaspromovog ugovora sa Ukrajinom o isporukama gasa. Zbog toga je Kijevu naloženo da plati dug za gas, uprkos tvrdnjama da je dobio spor, izjavio je potpredsednik Gasproma.

2024 © - Vesti online