Četvrtak 01.03.2018.
12:19
Vestionline, Tanjug

"Ne bih želeo da se rat ponovi: Zapadni Balkan je tu, pred vratima"

EPA/Malton Dibra
Bitnija suština pregovora, a ne termini: Žan Klod Junker

- Neću dozvoliti da budem prevaren. Dakle: prvo suština, onda kalendar - rekao je Junker u razgovoru za Dojče vele nakon što je obišao zapadnobalkanski region gde je predstavio strategiju proširenja.

Najavio je i da će EU u aprilu izneti preporuke koje ne može da predvidi kako će izgledati, "jer još mora da se ostvari suštinski napredak".

- Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora - rekao je Junker.

Upitan kada će se zapadnobalkanske zemlje biti spremne da uđu u EU, Junker je istakao da nikome nije obećavao datum priključenja, kao što nije ni onima koji još nisu započeli pregovore pominjao nikakav datum za početak pregovora.

Junker je rekao da je u svim zemljama koje je obišao morao da skreće pažnju na to da uslovi za priključenje moraju biti ispunjeni.

- U te uslove spada to da sve države na Zapadnom Balkanu moraju da reše granične sporove. Ne možemo u EU da uvozimo granične sporove. Moramo da donesemo stabilnost u region, ali ne želimo zauzvrat da dobijemo nestabilnost - podvukao je Junker.

- Želim jasno da stavim do znanja da Evropska unija nije klub ekonomskih sila koje žele da se obogate - rekao je on i istakao da je "EU i zajednica vrednosti".

- Pravna država, ljudska prava, sloboda medija - to su teme koje ponekad moram malo bolje da objasnim - dodao je Junker.

Što se EU tiče, Junker je rekao da je očigledno da postoji zamor od proširenja i da je potrebno objasniti da je "Zapadni Balkan tu pred vratima''.

Junker podseća da se, ne tako davno, na Zapadnom Balkanu vodio žestok rat i da ako se tom regionu uskrati perspektiva priključenja, onda "to veoma brzo može da se ponovi".

- Ne bih želeo da se to ponovi - naglasio je Junker.

Komisija i zemlje članice ocenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i lična inicijativa je tu veoma važna, rekao je Junker naglasivši da "onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU".

2024 © - Vesti online