Četvrtak 01.03.2018.
10:40
Vestionline, Tanjug

Šešelj: U Srebrenici nije bilo genocida

Tanjug
Došao da pruži podršku optuženima za navodni zločin u Kravici: Vojislav Šešelj

Šešelj je novinarima rekao da tada nijedan jedini civil  nije ubijen, već da su sve to bili pripadnici 28. Divizije i svi su oni bili sposobni za ratovanje, te da će stoga pomno pratiti ovaj proces i da će reagovati na svaku nepravilnost.

- Nijedno dete nije bilo ubijeno, nijedna žena. Ovo što se desilo u Kravici, zbog čega sude ovim policajcima, nema nikakve veze sa streljanjem ratnih zarobljenika koje je obavio pukovnik Ljubiša Beara. Zbog toga sam ja danas došao, da izrazim solidarnost sa tim nevinim ljudima - rekao je Šešelj.

Lider srpskih radikala je ponovio da u Srebrenici nije bilo genocida, već da se tamo dogodio ratni zločin, streljanja ratnih zarobljenika, što, kaže, jeste ratni zločin za najtežu kaznu, ali nije genocid.

- Streljano je između 1.000 i 1.200 zarobljenika. Oni koji to proglašavaju genocidom, na listu žrtava svrstavaju sve muslimanske borce koji su poginuli u oružanom sukobu, čak u međusobnim borbama, od srpske artiljerije prilikom proboja 28. Muslimanske pešadijske divizije od Srebrenice do Tuzle i borce koji su poginuli prethodnih godina - rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, streljanje ratnih zarobljenika obavljeno je isključivo na području opštine Zvornik na pet lokacija i streljanjem je rukovodio i organizovao ga pukovnik Ljubiša Beara, a izvođači tog "prljavog posla" bili su pripadnici 10. Diverzantskog odreda, kako objašnjava, posebne jedinice koja nije bila u strukturi Vojske Republike Srpske ni u kom vidu, osim što su nosili srpske uniforme i što su bili pod komandom pukovnika Petra Salapulje.

- Danas ovde opet počinje suđenje grupi policajaca za navodni zločin u Kravici. Njima pripisuju ubistvo 1.300 civila. Nijedan civil nije ubijen, nijedan jedini. Sve su to bili pripadnici 28. Divizije i svi su oni bili za rat sposobni. Nijedno dete nije bilo ubijeno, nijedna žena. Ovo što se desilo u Kravici, zbog čega sude ovim policajcima, nema nikakve veze sa streljanjem ratnih zarobljenika koje je obavio pukovnik Ljubiša Beara. Zbog toga sam ja danas došao, da izrazim solidarnost sa tim nevinim ljudima - rekao je Šešelj.

Slučaj Kravica bi se, kaže, u mirnodopskim uslovima mogao smatrati prekoračenjem nužne odbrane, ali da u ratu - toga nema.

- Nema u ratu prekoračenja nužne odbrane, čim osetite da ste u opasnosti - pucate. Eto, to se desilo. Zašto im sude - grupa srpskih policajaca je u Kravicu došla sa grupom zarobljenika. Jedan muslimanski svedok govori da ih je bilo 100, a najveće procene svedoka da ih je bilo do 300. U skladište u Kravici svakako nije moglo da stane više - objašnjava Šešelj.

Kada je ekshumirana masovna grobnica koja se vezuje za ovaj slučaj, kaže on, u njoj je nađeno 317 posmrtnih ostataka, ali nema dokaza da je to sve iz Kravice, odnosno iz tog skladišta poljoprivredne zadruge.

- Srpski policajci i muslimanski zarobljenici tamo su išli nonšalantno, nijedan zarobljenik nije bio vezan, međusobno su razgovarali, neki su se i poznavali, rasapitivali se za bliske prijatelje, predratne, poznanike, rodbinu i sve je to bilo u neopterećenoj atmosferi, jer su i policajci i zarobljenici smatrali da će biti razmena i da će biti isporučeni muslimanskoj strani - kaže Šešelj.

Međutim, prema njegovim rečima, kada su već došli u skladište, jedan muslimanski zarobljenik je naglo oteo automatsku pušku srpskom policajcu, ubio ga i okrenuo je da puca po ostalima, dok je komandir srpske policije bio dovoljno priseban da uhvati za cev puške i usmeri je u vazduh.

- I ovaj je ispalio čitav rafal, cev je spržila ruku komandiru policije, koji je otišao u obližnje selo da mu ukažu pomoć, a ovamo je onda nastala veliak nervoza. Stotinu muslimanskih zarobljenika sa jedne strane, nevezani, nervozni, spremni da potrče u obračun, a s druge strane 10-15 srpskih policajaca, naoružanih, ali nemoćnih, ako ih iznenade goloruki ljudi. Neko bi poginuo, ali oni ne bi imali šansi i tu je došlo do spontane pucnjave. Policajci su otvorili vatru i ti muslimani su pobijeni - rekao je Šešelj.

Eto, dodao je, to se desilo i to nema nikakve veze sa streljanjem ratnih zarobljenika koje je obavio pukovnik Ljubiša Beara. 

- Zbog toga sam ja danas došao, da izrazim solidarnost sa tim nevinim ljudima - rekao je Šešelj.

Najavio je da će ntenzivno pratiti proces i reagovati na sve nepravilnosti, kao i da je Tužilaštvo "već napravilo grešku, jer je nekritički preuzelo podatke koje je dobilo od Specijalnog suda BiH", bez ikakvih provera, te da samo postoji spisak od 1.300 imena, "a gde je ko poginuo, kada je rođen, tih podataka nema".

- Ja neću nijedan zločin da opravdam, gnušam se svakog zločina i smatram da svi zločinci treba da budu kažnjeni, ali ovde u Kravici nije bilo zločina u pravom smislu reči. Ljudi su pucali u samoodbrani, bilo ih je malo, i to se desilo - jasan je bio Šešelj.

Inače, Šešelj je rekao da u okviru obimnog naučno-istraživačkog projekta "Srpski narod i novi svetski poredak" koji je započeo još pre 15 godina u "haškoj tamnici", poslednjih nekoliko godina se intenzivno bavi slučajem Srebrenice i dokazivanjem da u Srebrenici nije bilo genocida.

2022 © - Vesti online