Četvrtak 01.03.2018.
08:28
Vestionline, b92.net

Nemački auto gigant stže, ali u koji grad?

pixabay.com
Dve nepoznanice: Koja kompanija i koji grad u Srbiji?

Dolazak velike nemačke automobilske kompanije koja bi trebalo da otvori pogon za proizvodnju komponenti za električne automobile, najavio je hrvatski inovator i osnivač kompanije "Rimac automobili" Mate Rimac.

Osim pitanja datuma dolaska tu je i važnije - koji grad su odabrali? Rimac čak i za to ima određena sazanja. 

"Neki grad u kome su se ranije pravili avioni. Tako su mi bar Nemci rekli - zaboravio sam kako se zove“, napisao je Rimac. 

Ono što možemo za sada da kažemo jeste da se za taj posao onda takmče tri grada u Srbiji - Beograd, Pančevo i Kraljevo. Odnosno, u ta tri grada su postojale fabrike aviona. 

Podsetimo, Rimac je, na svom nalogu na Fejsbuku, napisao da je bio na skupu Uprave jedne velike nemačke automobilske kompanije koja ima prihode gotovo na nivou bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, ali nije precizirao o kojoj kompaniji je reč. Ta nemačka firma je, kako je naveo, tražila lokaciju u istočnoj Evropi za gradnju fabrike za električne pogonske sisteme, za šta se nadmetalo 15 država. 

"Zbog proaktivnosti srpske vlade, dogovorili su još jedan veliki projekat", napisao je on, dodajući da nije na njemu da objavi o čemu je reč. 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da u Srbiji radi dosta nemačkih kompanija, a da Nemci "šalju" još jednu, "veliku i važnu investiciju" o kojoj, kako je rekao, još ne sme da govori. 

Mediji spekulišu i licitiraju sa imenima kompanija Mercedes i BMW, ali i Folksvagena, Dajmler međutim, za sada se nijedna od ovih kompanija nije oglasila.

2023 © - Vesti online