Sreda 28.02.2018.
15:55
Vestionline

Bankarski gigant kažnjen sa 240 milijardi dolara

Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)
Sedište Dojče banke u Frankfurtu na Majni

Banka je bila optužena za udruživanje s drugim bankama radi manipulisanja referentnom kamatnom stopom Libor.

Preliminarna nagodba s nemačkom bankom objavljena je u utorak, kada je podneta Okružnom sudu na Menhetnu radi dobijanja odobrenja sudije, izveštava Biznis Tajms. Dojče banka je treća banka po redu koja je postigla nagodbu u sporovima pokrenutim zbog manipulisanja Libor kamatnom stopom. 

Američka Sitigrupa je prošlog jula sklopila slučnu nagodbu u iznosu od 130 miliona dolara, dok se britanska Barkliz banka nagodila za 120 miliona dolara u novembru 2015. Dojče banka je negirala krivicu ali je prihvatila nagodbu kako bi izbegla rizike i troškove sudskog postupka. 

Londonsku međubankarsku ponuđenu kamatu, Libor, banke koriste za utvrđivanje kamatnih stopa na kreditne kartice, hipoteke, studentske kredite i druge transakcije čija ukupna vrednost teži stotine hiljada milijardi dolara, kao i za određivanje cene međusobnih pozajmica.

Investitori, među kojima su i grad Baltimor i Univerzitet Jejl u Nju Hejvenu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, optužili su 16 banaka za zaveru s ciljem manipulisanja Liborom, pokrenuvši privatnu sudsku parnicu 2011. godine. 

Banke su do sada širom sveta platile gotovo devet milijardi dolara na ime nagodbi za rešavanje sudskih sporova vezanih za nameštanje Libora.

2024 © - Vesti online