Sreda 28.02.2018.
16:11
Vestionline, b92.net

"Trezor sudnjeg dana" suočava se sa ozbiljnim problemima

EPA/Heiko Junge
Trezor sagrađen kao pomoć čovečanstvu u slučaju uništenja životne sredine. 

Bunker, u kojem se čuva semenje iz celog sveta, suočava se sa prvim poteškoćama, pa će norveška vlada uložiti još 10 miliona dolara u njegovo poboljšanje. 

Novac je namenjen troškovima izgradnje novog betonskog prilaznog tunela, kao i pomoćnih zgdrada koje će preko tunela snabdevati trezor električnom energijom u slučaju nestanka struje, sadržati pomoćne jedinice za rashlađivanje, i električnu opremu koja emituje toplotu.

Arhipelag Svalbard odabran je zbog svoje udaljenosti od ostatka sveta, kao i činjenice da na ovom mestu nema zemljotresa i aktivnih vulkana, pa se smatra bezbednim. Permafrost takođe doprinosi dubokom zamrzavanju, samim tim i očuvanju semenja. 

Ipak, neočekivano topljenje permafrosta krajem 2016. dovelo je do prodiranja vode u ulaz trezora. Uprkos tome što semenje nije bilo direktno ugroženo, vlada Norveške odlučila je da poboljša uslove.

Trezor je inače sagrađen kao pomoć čovečanstvu u slučaju klimatske ili nuklearne katastrofe, odnosno uništenja životne sredine. 

Jedan od najvećih izazova sa kojim se poljoprivreda trenutno suočava jeste rast populacije, gladi, i sve veći klimatski pritisak, piše Independent. 

- To znači da je potrebno da svet počne da proizvodi veće količine hrane koja je nutritivno bogatija, i to na manjoj površini zemljišta, sa manje vode, manje pesticida i manje đubriva, kako bi planeta mogla da izdrži proizvodnju - kaže Mari Haga, izvršni direktor međunarodne neprofitne organizacije Crop Trust. 

- Kada sam došla ovde prvi put 1985. godine... uvek je bilo leda u fjordovima. Sada nikada ne možete da vidite kompletan ledeni pokrivač - dodala je. 

Naučnici su upozorili da bi Severni ledeni okean mogao da ostane bez leda znatno ranije nego što se misli. Prema trenutnim predviđanjima, to će se dogoditi između 2040. i 2050. godine.

2024 © - Vesti online