Četvrtak 01.03.2018.
03:30
Vestionline, Zdrava krava

Bomba za mršavljenje: Magična kombinacija koja topi kilograme i čisti telo od otrova

pixabay.com
Magična kombinacija: Zeleni čaj, limun i đumbir

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv viška kilograma i čišćenja organizma. Čaj sadrži antioksidante katehine kojih najviše ima u zelenom i belom, manje u oolong, a najmanje u crnom čaju. Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog napitka.

Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva. Dodatno, čak i pri ishrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG -a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne težine.

Kako pokazuju in vitro studije, katehini zelenog čaja, naročito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima. Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je delotvoran i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih stvari iz organizma.

Katehini iz čaja nisu stabilni u nekiselom okruženju kakav je npr. u crevima. Zbog toga se tokom varenja izgubi oko 80 posto katehina, međutim, istraživanja su pokazala da gubitke može smanjiti začinjavanje čaja sokom od narandže, limuna, grejpa ili limete.

Sastojci za 1 napitak:

- 1 kašičica zelenog čaja

- komadić đumbira kockica veličine 1x1 cm

- 2 kašike soka od limuna

Priprema:

Skuvati 1,5 dl vode pa pustiti da se ohladi na 80 stepeni pa vodom preliti kašočicu zelenog čaja i izrendan đumbir. Pustiti da odstoji 2 do 3 minuta pa tečnost procediti. Kad se malo ohladi dodati 2 kašike limunovog soka.

2024 © - Vesti online