Četvrtak 01.03.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti

Darko Mladić: Neka bar dozvole mom ocu da živi

Z. Raš
Apeluje da se Ratko Mladić leči u Srbiji: Darko Mladić u Dopisništvu "Vesti" u Beogradu

- Samo na taj način će se i spasti život mom ocu, ali i okončati postupak protiv njega u Haškom tribunalu. Plašim se, međutim, da nekome nije u interesu da ovaj slučaj uopšte dođe do žalbenog dela. Pravni stručnjaci nemaju dileme da je prvostepena presuda "tanka" i da se lako može oboriti, što će Ratkovi advokati svakako učiniti, ali u postupak protiv mog oca je uložen ogroman novac. Tužilaštvo je imalo gotovo neograničene resurse da potkrepi tvrdnje iz optužnice i na kraju je rezultat presuda koja je na staklenim nogama. Zbog toga se plašim da ovaj sud rukovode politički motivi i da neko razmišlja da se po svaku cenu ne sme dogoditi da ta prvostepena presuda padne, pa će učiniti sve da postane i pravosnažna - ocenjuje Darko Mladić.

Takva opcija je, prema njegovim rečima, pravno nemoguća, ali podseća da je Haški tribunal poznat i po mnogo ozbiljnijim presedanima.

Više moždanih udara

Darko Mladić ukazuje i na apsurd da je odbrana morala da zatraži od sudija dozvolu da prilikom svakog pregleda u pritvorskoj jedinici, uz generala, bude i njegov advokat.

- Bukvalno smo primorani na taj korak jer ukoliko se posmatraju ti nedeljni izveštaji, iz njih proizlazi da je Ratko svakog dana sve bolje i bolje. Jednostavno, doktor Falke do sada nijednom u tom izveštaju nije želeo da navede na šta se general požalio. Zato i ne treba da čudi da su srpski stručnjaci na kraju bukvalno olovkom morali da "zaokružuju" ključne promene na mozgu Mladića praveći komparaciju između snimaka iz 2013. i 2017. godine. Na to smo bili primorani zato što je dr Falke utvrdio da nema nikakvih promena. A naši stručnjaci su označili najmanje 20, od čega su mahom konstatovani moždani udari raznih intenziteta. Da zdravstveni radnici pritvorske jedinice Ševeningen ne uživaju imunitet UN, bez ikakvih problema bismo ih dobili na bilo kom evropskom sudu zbog nesavesnog lečenja pacijenta - ogorčeno primećuje Darko Mladić.

- Oni su pokazali da se na silu može sve, a plašim se da neće doći do žalbenog postupka i da će Ratko "umreti u Hagu prirodnom smrću". Otuda apelujem na sudsko veće ovog suda da prihvati našu molbu i dozvoli mom ocu da živi, odnosno da dozvole privremeno puštanje na slobodu zbog lečenja u Srbiji. Za takvu odluku imaju svu neophodnu medicinsku dokumentaciju, koja potvrđuje potrebu za bolničkim lečenjem, kao i sve garancije države Srbije. Smešne su tvrdnje tužilaštva da bi on mogao da pobegne, kada je svima, pa i njima, jasno da je to nemoguće - ističe Mladić.

STRINGER

Promenjen deo terapije

Darko Mladić navodi i daje apsurdno da se terapija generalu nije menjala punih šest godina.
- Apsurd je i da se mišljenje srpskih lekara, koji su nedavno pregledali Ratka, uzimaju s rezervom, a istovremeno je deo terapije koju prima promenjen upravo po njihovim instrukcijama. Nažalost, mi i dalje ne znamo kako je on zaista. Da bi se to utvrdilom potrebno je uraditi niz pregleda koji nikad nisu urađeni. To je nemoguće u pritvorskoj jedinici ili tako što će ga za jedno prepodne poslati u neku civilnu bolnicu u Holandiji. I do sada su tako radili, pa se videlo da nisu uradili sve ono što je bilo potrebno. Hospitalizacijom u Srbiji izvršiće se svi neophodni pregledi, a zatim odrediti terapija koja neće biti zasnovana, kao što je sada, na osnovu pretpostavki, već njegovog realnog zdravstvenog stanja - objašnjava Mladić.

Tokom poslednje posete Hagu sa Darkom je bio i njegov srednji sin, 12-godišnji Stefan. Ističe da je susret dede i unuka bio veoma dirljiv.

- Oboje su bili jako srećni što su imali prilike da se vide, barem ovako, na svega nekoliko sati. Stefan obožava svog dedu i jedva je čekao da mu pokaže nekoliko trikova s kartama zato što je trenutno očaran mađioničarima. Videlo se po Ratkovom licu koliko mu prija druženje sa unukom tako da je izdržao da sa njim odigra i nekoliko partija šaha i domina. Onda mu je ispričao šta je on radio kada je imao 12 godina. Mislim da je važno da moj sin čuje o tome kako se ranije živelo i to iz prve ruke, od svog dede. Da od njega sazna kako je nekada teško bilo probijati se kroz život. Stefan je u čudu slušao kako su deca tada za doručak dobijala samo krišku hleba i parče sira, a do škole se putovalo i po pet kilometara u jednom pravcu, često u pratnji vukova sa okolnih brežuljaka. Meni je važno da moja deca saznaju u kakvim je uslovima stasao njihov deda, a postao jedan od najboljih generala u svetu - otkriva Darko Mladić.

2024 © - Vesti online