Sreda 28.02.2018.
09:28
Vestionline, Sputnjik

"Evropa treba da je srećna što je Putin na vlasti"

Tanjug/AP
Svet da shvati - Vladimir Puitin je pouzdan partner

Prema njegovim rečima, šef Kremlja je predvidljiv i "igra" samo kad može da pobedi i radi jedne misije neće žrtvovati čitavu državu, preneo je Sputnjik.

On je rekao da će Rusi, čak i ako predsednički izbori u Rusiji budu potpuno slobodni, ipak glasati za Putina. Baberovski kaže da bi lideri EU čak trebalo da se raduju što je Putin na vlasti. 

- Treba da se radujemo što je Putin na vlasti. Političari na Zapadu smatraju da bi Rusi izabrali liberale ili zelene ako bi imali priliku. To je potpuno pogrešno gledište. U slučaju slobodnih izbora većinu glasova bi dobili neofašisti i komunisti. Kada bi neko čuo Alekseja Navaljnog kako govori o ljudima iz Centralne Azije i sa Kavkaza zapitao bi se nije li je Putin bolja opcija - naveo je Baberovski. 

Osim toga, šef Kremlja je, kako ocenjuje, "mnogo predvidljiviji" od predsednika SAD Donalda Trampa, naglašava Baberovski. 

- Putin je pragmatičar i bio je pripadnik specijalne službe. On igra samo kad može da pobedi. On nije avanturista i neće žrtvovati Rusiju samo radi jedne misije. On ne želi da menja Rusiju kao što Erdogan to radi sa Turskom. On je zainteresovan za stabilnost i bezbednost unutrašnjeg poretka u zemlji, kao i za povećanje uticaja Rusije na međunarodnoj areni. To je njegov cilj i on je predvidljiv. Na to se svako može osloniti. Sa te tačke gledišta Putin je pouzdan partner - konstatovao je nemački istoričar.

2022 © - Vesti online