Sreda 28.02.2018.
08:42
Vestionline, Tanjug

Prst u oko Moskvi: Nova adresa ruske ambasade - nova američka provokacija

Tanjug/AP
Ambasada se odjednom našla na Trgu Borisa Njemcova

Iza tog napora da se provocira ruska vlada, stoji više članova Kongresa SAD, među kojima je najistaknutniji senator Marko Rubio, koji je na svečanosti preimenovanja dela ulice izjavio da će to biti "trajno podsećanje Vladimiru Putinu i onima koji ga podržavaju da ne mogu gušiti otpor ubijanjem i zaštrašivanjem".

Ta odluka, zbog koje je Rusija uputila protest, predstavlja redak primer saglasnosti američkog kogresa i gradskih vlasti Vašingtona.

Ovakva politizovana igra sa imenima ulica nije nova u Vašingtonu, konstatuje AP.

Poslednjih godina, bilo je pokušaja da se ulica u kojoj se nalazi ambasada Kine nazove po kineskom disidentu i dobitniku Nobelove nagrade za mir Liju Sijaobou, koji je preminuo u zatvoru prošle godine.

Članovi američkog Kongresa podržavali su slične napore da se deo ulice u kojoj se nalazi ambasada Kube nazove po Osvaldu Paji, prodemokratskom aktivisti koji je poginuo 2012. u saobraćajnoj nesreći, koju neki smatraju "nameštaljkom" vlade u Havani.

Inače, to nije ni prvi put da se na meti našla Rusija, dodaje AP.

Još u vreme Hladnog rata, kada je sovjetska ambasada bila u 16. ulici, gradske vlasti američke prestonice su taj deo ulice nazvali po poznatom disidentu Andreju Saharovu.  

AP dodaje da su neki ruski političari predložili da se, kao odgovor, ulica u kojoj je američka ambasada u Moskvi nazove "Severnoamerički ćorsokak".

2024 © - Vesti online