Utorak 27.02.2018.
16:57
Vestionline, Tanjug

Slovačka: Italijanska mafija umešana u ubistvo novinara?

Tanjug/AP
Tragedija koja je potresla Slovačku

U intervjuu dnevniku "Sme", Nikolson je naveo da mu je Kucijak rekao da radi na priči o eventualnoj umešanosti italijanske mafije u raspodeli subvencija EU na istoku Slovačke, preneo je AP. 

On je dodao da je spreman da svedoči, ali da ga policija još nije kontaktirala.  

Slovački istraživački novinar i njegova devojka ubijeni su u mestu Velka Mača, istočno od prestonice Bratislave, a vlada je ponudila milion evra za informacije koje bi pomogle u pronalaženju odgovornih za ubistvo.

Tela 27-godišnjeg novinara Jana Kucijaka i njegove partnerke pronađena su u nedelju uveče u njihovoj kući, rekao je šef policije Tibor Gašpar. Policija je, kako je rečeno, ušla u kuću na zahtev zabrinutog člana porodice.

Gašpar je istakao da je ubistvo "najverovatnije povezano sa njegovim istraživačkim aktivnostima".

Slovački premijer Robert Fico je rekao da, ako se sumnje potvrde, to biti "napad na slobodu medija i demokratiju u Slovačkoj bez presedana". On je objavio da njegova vlada nudi milion evra onome ko bude pomogao vlastima da se pronađu odgovorni za ubistvo.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska pozvao je na brzu istragu.

- Moramo da pronađemo one koji su to učinili što je pre moguće i da osiguramo bezbednost svih novinara - naveo je Kiska u saopštenju.

Gašpar je rekao da je Kucijak upucan u grudi, a žena u glavi. Procenjuje se da su ubijeni između četvrtka i nedelje.

Kucijak (27) je radio za novinarski sajt "Aktualne.sk", a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza.

2024 © - Vesti online