Utorak 27.02.2018.
14:28
Vestionline, Tanjug

Merkel: Ne propisujem ja šta će se desiti s Kosovom

Tanjug/AP
Sve je na Srbiji: Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta "koja će propisati šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi".

- Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter - rekla je Merkel.

- Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti - rekla je Angela Merkel.

Nemačka kancelarka rekla je Nemačka veoma ceni napore da dođe do pomirenja srpskog i nemačkog naroda, kao i da se raduje pozivu da ponovo poseti Srbiju. 

- Doći ću u posetu Srbiji, u nekom trenutku, sada je važno da se formira vllada u Nemačkoj i nadam se da mogu ponovo biti izabrana za saveznu kancelarku - rekla je Merkel odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  

Nemačka, kako je rekla, veoma ceni napore za pomirenje: 

- To se odnosi na spomen obeležja i spomen mesta. Ne mogu ništa tačno reći o programu posete, ali to će biti jedna tačka, to mogu reći - navela je Merkel.  

Predsednik Vučić je uoči posete istakao da će pozvati nemačku kancelarku dsa zajedno posete spomen obeležje u Šumaricama kod Kragujevca.

2024 © - Vesti online