Utorak 27.02.2018.
12:17
Vestionline

Makedonci popuštaju: Srpskom brašnu opet otvorena vrata?

pixabay.com
 

Ljajić je rekao da je jutros od makedonskog ministra poljoprivrede dobio informaciju o izmeni pravilnika.

- Zakazali smo sastanak u petak u Skoplju, i ja se nadam da ćemo uspeti da pronađemo neko rešenje koje će biti pre svega u interesu privrednika i iz jedne i iz druge zemlje, i koje neće ugroziti spoljnotrgovinski promet u jednom i u drugom pravcu i koje nas neće naterati da preduzimamo bilo kakve kontramere - rekao je Ljajić novinarima. 

Srbija, kako je dodao, izbegava preduzimanje tih mera, "jer znamo da su na štetu pre svega privrednika i naših ukupnih ekonomskih odnosa". 

Ljajić je telefonom razgovarao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim o načinima za rešenje problema otežanog izvoza brašna iz Srbije na makedonsko tržište. Do razgovora Ljajića i Nikolovskog je došlo nakon što je vlada u Skoplju promenila uvozne procedure i način izdavanja kontrolnih markica. 

Makedonski premijer Zoran Zaev je prethodno izrazio nadu da će se uskoro pronaći rešenje za spor oko izvoza srpskog brašna u Makedoniju. 

Prema pisanju medija, srpsko poslovno udruženje "Žitounija" optužilo je ranije makedonske vlasti da su nedavno uvedenim merama učinile da uvoz brašna iz Srbije bude "gotovo neisplativ". 

Oni su zatražili i da Srbija uvede kontramere na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije. 

Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna.

2024 © - Vesti online